Alkuraskaus ja seksuaalisuus

Alkuraskauden tuomat muutokset naisen kehossa ja parin elämäntilanteessa voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta.

Alkuraskaudessa odottajaa voivat vaivata pahoinvointi ja kuvotus ja usein ennen kokematon väsymys. Raskaushormonit voivat aiheuttaa turvotusta ja rintojen kasvua. Rinnoissa erityisesti nännien päät voivat muuttua aristaviksi. Raskaushormonien aiheuttamat muutokset voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen ja seksuaalisuuden toteuttamiseen.

Pariskunnilla voi olla pelkoja ja huolta raskaudenaikaisesta seksistä ja erityisesti yhdynnästä. Yleisin pelko on sikiön vahingoittuminen yhdynnän aikana. Yhdyntää tuleekin välttää, mikäli odottajalla on verenvuotoa emättimestä, ennenaikaisia supistuksia tai ennenaikaisen synnytyksen uhka. Muussa tapauksessa yhdyntä ei yleensä koskaan ole vahingollista sikiölle tai vaaranna raskautta millään tavalla.

Fyysiset muutokset ja muuttuva elämäntilanne voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta niin naiselle kuin miehelle. Jo raskausaika voi aktivoida pohtimaan omaa lapsuuden perhettä, kumppanin perhettä ja sitä, minkälaiset roolit näissä perheissä on äideillä ja isillä. Toisaalta raskausaikana suunnitellaan ja usein myös idealisoidaan, minkälainen vanhempi on itse tulevalle lapselle. Seksuaalisuuden sovittaminen näihin äidin ja isän rooleihin saattaa olla vaikeaa.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Kyllä

Päivitetty  4.11.2020