Akuutti stressireaktio ja stressihäiriö seksuaalisen väkivallan kokemuksen jälkeen

Seksuaalinen väkivalta aiheuttaa traumaattisen kriisin, joka on voimakas fyysinen ja psyykkinen stressitila.

Seksuaalisen väkivallan kokemuksen jälkeen on normaalia, että kokeneelle tulee traumaattisen stressin oireita. Oireet ovat sopeutumista järkyttävään tapahtumaan. On normaalia reagoida epänormaaliin tapahtumaan. Traumaattisen stressin pitkittymisen ja kroonistumisen ehkäisemiseksi väkivaltaa kokeneen olisi tärkeää saada tukea ja ammattiapua mahdollisimman nopeasti.

Seksuaalinen väkivalta voi aiheuttaa traumaattisen kriisin, joka on voimakas fyysinen ja psyykkinen stressitila. Seksuaalisen väkivallan hetkellä uhri voi kokea voimakkaita tunteita, kuten pelkoa, kauhua ja avuttomuutta. Suuri osa raiskauksen kokeneista henkilöistä kokee kuolemanpelkoa, vaikka tekijä ei olisi väkivaltainen tai uhkaisi väkivallalla. Tunne-elämässä valtaa ottavat häpeä, epävarmuus, pelko ja syyllisyys.

Stressioireet jaetaan kolmeen ryhmään

Ensimmäiseen ryhmään kuuluvat uudelleenkokemisoireet, joissa traumaattinen tapahtuma tai osia siitä palautuu hallitsemattomasti trauman kokeneen mieleen. Trauman kokeneella voi olla painajaisia, takaumia ja välähdyksiä tilanteesta. Traumaattinen tapahtuma koetaan uudelleen hyvin elävästi. Traumaattisessa tilanteessa muisti toimii eri tavoin kuin normaalitilanteessa. Kokemus tallentuu kehon muistiin alkuperäisenä aistikokemuksena. Näin kokemus koetaan uudelleen aistien tasolla ja sitä on hyvin vaikea pukea sanoiksi.

Toisen oireryhmän muodostavat välttämisoireet. Trauman kokenut välttää kaikkea tapahtumaan liittyvää, tapahtuman ajattelemista ja muistamista sekä siihen liittyviä tunteita. Tämän vuoksi ihminen voi välttää puhumasta tapahtuneesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Välttäminen saattaa ilmetä siten, että ihminen kokee elävänsä kuin jonkin kuplan sisällä tai lasin takana. Yhteys omiin tunteisiin on poikki. Välttäminen vaikuttaa myös siihen, hakeeko ihminen itselleen apua.

Kolmannessa ryhmässä ovat keholliset vireystilaan liittyvät oireet. Keho on jatkuvassa varuillaanolo- ja valppaustilassa virittyneenä ennakoimaan ja reagoimaan vaaraan. Tämä aiheuttaa univaikeuksia, keskittymisvaikeuksia ja säpsähtelyä. Trauman kokeneella kuluu paljon energiaa, koska elimistö ei voi rentoutua ja levätä ollessaan jatkuvassa valppaustilassa. Mielialat voivat vaihdella, trauman kokenut ärsyyntyy herkästi ja voi ilmetä vihanpuuskia.

Edellinen sivu Seuraava sivu
 

Kyllä

Päivitetty  16.11.2020