Tietoa puolison roolista vauvan syntymän jälkeen

Vastasyntyneen vauvan ja molempien vanhempien välille kehittyy alusta pitäen vahva, luonnollinen yhteys, kun myös puoliso osallistuu lapsen hoivaamiseen.

 

Perinteisesti isä tai puoliso on mielletty äidin auttajaksi, mutta vauva-arjessa isä tai puoliso voi tehdä asioita siinä missä äitikin. Äidin varjoon ei kannata jäädä.

Vanhempien tehtävät ovat toisiaan täydentävät. Kun äidillä imetys vie varhaisvaiheessa suuren osan ajasta, toisen vanhemman rooli arjen pyörittäjänä ja vauvan hoitajana korostuu entistä vahvemmin.

Vauvan perhe voi olla paitsi yhden äidin, yhden isän ja vauvan muodostama myös yksinhuoltaja- tai yhteishuoltajaperhe, sateenkaariperhe tai kahdessa osoitteessa asuvien vanhempien perhe. Jokainen perhe muodostaa työnjaon omista lähtökohdistaan ja jokaisella on omat tavat hoitaa asioita. Kaikissa tapauksissa vauva-arjessa riittää tekemistä kahdelle aikuiselle.

Isyysloma ja vanhempainvapaa ovat tehokasta aikaa opetella tekemään ihan kaikkea muuta kuin imettää. Isän tai puolison hommat kannattaa aloittaa heti. Itsevarmuus kasvaa ja rutiinit tulevat tutuksi. Ensimmäisen lapsen kohdalla molemmat vanhemmat ovat samalla viivalla. Vauvanhoito on molemmille uusi asia, jota pitää harjoitella. Vanhempien kannattaa muistaa, että asiat voi tehdä ainakin kahdella eri tavalla, eikä yhtä oikeaa tapaa ole olemassa.

Asioita, joissa puoliso voi olla avuksi

  • Helli ja leikittele vauvaa ja pidä häntä sylissä ja ihokontaktissa. Katso vauvaa silmiin, koskettele, hassuttele. Tarjoa vauvalle lohtua ja turvaa. Jokainen vanhempi toimii omalla persoonallaan. Ilmeet, eleet ja äänenpainot ovat tärkeitä yhdessäolon hetkinä. Vanhemman ja lapsen suhde muodostuu yhteisen kokemuksen kautta.
  • Vauva-aikana jokaiselle perheelle muodostuu omat tavat hoitaa arjen työt. Kun toinen vanhemmista palaa töihin, ruokien valmistaminen pakastimeen helpottaa kotona olevaa äitiä.
  • Vaipanvaihto on rutiini, joka toistuu useasti ja jossa riittää tekemistä molemmille. Vaipanvaihtoa pääsee opettelemaan synnytyssairaalassa jo vauvan syntymän päivänä.
  • Anna lapselle aikaa heti alusta alkaen. Vauva-aika on pääsääntöisesti hidasta aikaa. Vauva vaatii elämistä tässä hetkessä.
  • Neuvolassa myös puoliso saa ohjeita ja neuvoja ja puolison läsnäolo on tärkeää.
  • Puoliso voi auttaa äitiä hyvän imetysasennon löytämisessä. Toisen vanhemman asenne imetykseen vaikuttaa naisten imetysaikeisiin. Tutkimuksissa on todettu toisen vanhemman asenteen olevan tärkein vaikuttaja äidin päätökseen aloittaa imetys. Lisätietoa imetyksestä:
  • Jos äidillä on rintapumppu, puoliso voi pestä pumpun osat ja tuttipullot ja tämän jälkeen steriloida osat ja pullot ja koota pumpun.
  • Juhlien, kuten ristiäisten tai nimiäisten, järjetämisessä molempien panos on yhtä tärkeä.
  • Kauppa-asioiden hoitaminen helpottaa äidin arkea.
  • Äidin maidon ohella vauva tarvitsee D-vitamiinitippoja. Puoliso voi huolehtia niiden antamisesta vauvalle.
  • Lastenrattaiden työntäminen tai lapsen kantaminen kantorepussa voi olla puolisolle luonteva tapa osallistua vauvan hoitoon.
  • Kun toinen vanhempi ulkoiluttaa vauvaa, äiti saa lepohetken. Synnytyksen jälkeen äidin palautuminen voi viedä aikaa. Lisätietoa synnytyksestä toipumisesta ja kuntoutumisesta synnytyksen jälkeen löytyy seuraavilta sivuilta:
  • Vauvan pukeminen ja pesut (silmien, navan, käsien, kainaloiden ja muiden taipeiden puhdistus) ovat päivittäistä puuhaa. Tarvittaessa vauvan voi pestä myös suihkussa.
 

Kyllä

Päivitetty  2.11.2020