Gå till sidans innehåll

Vanliga frågor om ögonmelanom

Läs svaren på de vanligaste frågorna som patienter som har insjuknat i ögonmelanom ställer särskilt vad gäller strålplattebehandling.

Ögat kan vara ömt efter operationen och suturerna kan orsaka att det känns som om det finns skräp i ögat. I det inledande skedet kan dessutom tårarna vara röda till följd av blödningen. Symptomen försvinner vanligtvis inom en månad.

Så länge näthinnan ännu sipprar vätska, kan det förekomma ljusfenomen.

Plötslig synförsämring och plötsliga smärtor kräver att du tar kontakt med den vårdande ögonenheten.

Om man i samband med ingreppet har varit tvungna att tillfälligt ta loss ögats rörelsemuskler för att kunna sätta plattan på plats på det ställe som strålbehandlingen kräver, kan det efter ingreppet förekomma störningar i funktionen för de aktuella musklerna, innan ögat återgår till sitt normala rörelsemönster. Med anledning av detta kan patienten uppleva dubbelseende, ibland i flera månader, men symptomet försvinner vanligtvis med tiden.

Läkaren ger anvisningar om detta individuellt. Variationen är individuell.

Efter strålplattebehandlingen ordineras ögondroppar som förstorar ögats pupill, detta för att ögat ska kunna läka ifred och för att strålbehandlingen ska verka så bra som möjligt. På grund av medicineringen är ögonen ”omaka”. Under denna tid rekommenderas det att patienten undviker bilkörning, eftersom det kan förekomma brister i uppskattningen av avstånd.

Om synförmågan inte uppfyller kraven för körkort har läkaren skyldighet att ge ett muntligt eller skriftligt körförbud.

Efter att ett öga har opererats bort gäller körförbud i 6 månader i enlighet med körkortsförordningen. Under denna tid vänjer sig patienten vid det avsmalnade synfältet (uppskattning av avstånd). Om synen på det bortopererade ögat har förlorats tidigare så att patienten redan har vant sig vid att se med ett öga påverkar det inte körtillståndet.

Att åka med kollektivtrafik är tillåtet medan strålplattan finns i ögat och det utförda ingreppet utgör inte heller något hinder för flygresor .

Strålplattebehandlingen av ögat påverkar inte tandvården på något som helst sätt, eftersom stråldoserna som används i behandlingen är mycket små i närheten av tänderna och strålbehandlingen riktas noggrant till det avsedda intraokulära området.

Om det är fråga om en plötslig, kortvarig sjukdom, ska patienten kontakta sjukhuset. I dessa fall skjuts tiden för ingreppet upp.

Uppdaterad 23.8.2023