Gå till sidans innehåll

Utåtvända nedre ögonlock

Diagnosticering av ett utåtvänt nedre ögonlock, det vill säga ektropion, är enkelt. Ögonlocket har vänts utåt och ligger inte mot ögonytan.

Ett besvär som ofta förknippas med åldrande

Utåtvändning av nedre ögonlock orsakas av uttänjning av nedre ögonlocket, vilket ofta förknippas med åldrande. Också ansiktsnervsförlamning förknippas ofta med utåtvända nedre ögonlock, vilket vanligtvis är ett tillstånd som med tiden återgår till det normala. Utåtvändning av nedre ögonlock kan även uppstå till följd av åtdragning av ärr eller den uttänjning som en tumör kan ge upphov till.

Symptom

Eftersom ögonlocket inte ligger mot ögonytan, kan ögonlocket inte smörja ögat. Då torkar ögat och det känns som om det är skräp i ögat och det blir rött. Dessutom rinner ögat ofta, eftersom tårarna på grund av det felställda ögonlocket samlas mellan det nedre ögonlocket och ögat, och rinner ibland nedför kinden. Ett ögonlock som är långvarigt utåtvänt orsakar en kronisk inflammation i det nedre ögonlocket och detta visar sig i form att rodnad och svullnad i ögonlocket. Också tårpunkten kan bli blockerad.

Behandling

Behandlingen av utåtvändning av nedre ögonlock består vanligtvis av kirurgi. När du misstänker utåtvändning av nedre ögonlock, kan du söka dig till din allmänläkare eller en ögonläkarmottagning inom den offentliga sektorn för bedömning. Om situationen och tillståndet kräver operationsbehandling, skickar läkaren en remiss till centralsjukhusets ögonlockskirurgiska enhet.

Till följd av utåtvänt nedre ögonlock är ögat ofta torrt och därför är det bra att i väntan på operationen skriva ut ögongel som konstgjorda tårar.

Operationsbehandling

Det finns flera operationsalternativ och av dem väljs det som är bäst lämpat för den aktuella typen av utåtvänt nedre ögonlock. Operationsbehandlingen är vanligtvis dagkirurgisk, vilket innebär att patienten inte behöver övernatta på sjukhuset och att ingreppet utförs under lokalbedövning.

Efter ingreppet är det vanligt med svullnad och blåmärken. Den lokala läkemedelsbehandlingen avgörs från fall till fall. Oftast varierar behovet av sjukskrivning från operationsdagen till en vecka. Borttagning av stygnen sker vanligtvis 1–2 veckor efter ingreppet och tills dess är det bra att undvika att simma, bada bastu och motionera så att man svettas.

Uppdaterad 23.8.2023