Siirry sivun sisältöön

Alaluomen ulospäin kääntyminen

Alaluomen ulospäin kääntymisen eli ektropiumin diagnosointi on helppoa. Luomi on kääntynyt ulospäin ja on irti silmän pinnasta.

Alaluomen ulospäin kääntyminen aiheutuu usein vanhenemiseen liittyvän alaluomen venymisen seurauksena. Myös kasvohermohalvaukseen liittyy usein alaluomen ulospäin kääntyminen, joka yleensä ajan kanssa itsestään palautuva tilanne. Alaluomen ulospäin kääntyminen saattaa myös syntyä arven kiristämisen tai kasvaimen venytyksen seurauksena.

Oireet

Koska luomi on irti silmän pinnasta, luomi ei pysty voitelemaan silmää. Tällöin silmä kuivuu, ja silmässä on roskan tunne ja silmä punoittaa. Lisäksi silmä usein vetistää, koska luomen virheasennon vuoksi kyyneleet kertyvät alaluomen ja silmän väliin valuen välillä poskelle. Pitkäaikainen alaluomen ulospäin kääntyminen aiheuttaa kroonisen tulehduksen alaluomeen, ja tämä ilmenee luomen punoituksena ja paksuntumisena. Myös kyynelpiste voi umpeutua.

Hoito

Alaluomen ulospäin kääntymisen hoito on yleensä kirurginen. Kun epäilet alaluomen ulospäin kääntymää, voit hakeutua arvioon yleislääkärin tai avosektorin silmälääkärin vastaanotolle. Mikäli tilanteen suhteen tarvitaan leikkaushoitoa, lääkäri tekee lähetteen keskussairaalan silmäluomikirurgiseen yksikköön.

Alaluomen ulospäin kääntymisen seurauksena silmä on usein kuiva, ja siksi potilaalle on hyvä määrätä geelipitoisia tekokyyneleitä leikkausta odotellessa.

Leikkaushoito

Leikkausvaihtoehtoja on useita, ja niistä valitaan sopivin alaluomen ulospäin kääntymän tyypin mukaan. Leikkaushoito on yleensä päiväkirurginen eli sairaalassa ei tarvitse yöpyä ja suoritetaan paikallispuudutuksessa.

Toimenpiteen jälkeen turvotus ja mustelma ovat tavallisia. Paikallista lääkehoitoa määrätään tapauskohtaisesti. Useimmiten sairausloman tarve vaihtelee leikkauspäivästä yhteen viikkoon. Ompeleiden poisto on yleensä 1—2 viikon kuluttua toimenpiteestä, ja siihen asti on vältettävä uimista, saunomista ja hikiliikuntaa.

Päivitetty 23.8.2023