Siirry sivun sisältöön

Roska silmässä

Tavallisimpia silmään joutuvia pieniä vierasesineitä ovat hiekanmurut, hyönteiset tai kasvinosat. Vierasesine voi tuntua silmässä roskan tunteena ja aiheuttaa punoitusta ja vetistystä.

Oireet

Vierasesine voi tuntua silmässä roskan tunteena, kaiherruksena ja aiheuttaa vetistystä, punoitusta ja valonarkuutta.

Itsehoito

Roska voi poistua itsestään, mutta tarvittaessa voit huuhdella silmää. Roskan voi poistaa myös pumpulipuikolla tai puhtain sormin, jos roska on valkoisella alueella (sidekalvolla) tai luomen alla. Yläluomen voi kääntääkin ja katsoa, onko roska siellä.

Jos silmässä on piilolinssi, poista se ennen huuhtelua. Älä hankaa tai hiero silmää: silmän peittäminen esimerkiksi taitoksella tai pitäminen suljettuna voi helpottaa oireita. Kostuttavat silmätipat auttavat, jos silmään jää roskan tunnetta. Niitä voi laittaa montakin kertaa päivässä ja tunnissa. Kostuttavia tippoja voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Hoidoksi määrätään usein silmävoidetta.

Metallirikan poisto

Kuuma metalli voi joutua silmään esimerkiksi hitsauksesta (metallirikka). Metallirikka tarttuu joskus voimakkaasti kiinni silmän pintaan, jolloin lääkäri joutuu poistamaan rikan mekaanisesti. Silmä puudutetaan ennen toimenpidettä silmätipalla. Lapsipotilas saatetaan nukuttaa toimenpidettä varten.

Toimenpiteen jälkeen silmän pintaan jää haavauma, jonka vuoksi silmä on kipeä. Haavaumaa hoidetaan antibioottivoiteella, ja silmän kiinni pitäminen voi helpottaa oireita. Kipu häviää muutamissa päivissä haavan parannuttua.

Päivitetty 17.8.2023