Siirry sivun sisältöön

Dermoidikysta

Dermoidikysta on hernemäinen patti, joka havaitaan kulmakarvojen alapuolella. Kyseessä on synnynnäinen ja vaaraton ilmiö. Dermoidikysta voidaan joskus poistaa kirurgisesti nukutuksessa.

Dermoidikysta on vaaraton

Dermoidikysta on hernemäinen, usein helposti ihon alla liikkuva ja aristamaton patti. Patti havaitaan kulmakarvojen alapuolella, useimmiten ulkoreunassa.

Kyseessä on synnynnäinen, vaaraton, silmäkuopan luusaumojen sulkeutumiseen liittyvä kehityshäiriö, jossa pinnallista kudosta on jäänyt loukkuun ihon alle muodostaen kystan eli rakkulan. Dermoidikysta sisältääkin normaaleita ihossa esiintyviä rakenteita, kuten ihon pintasolukkoa, karvatuppia sekä hiki- ja rasvarauhasia.

Dermoidikysta havaitaan yleensä ensikuukausien aikana, ja se voi hieman kasvaa lapsen kasvun myötä. Diagnoosi varmistetaan ultraääni- ja tarvittaessa magneettitutkimuksella. Dermoidikysta ei haittaa näönkehitystä, mutta sillä on pieni taipumus puhjeta itsestään myöhemmällä iällä ja aiheuttaa hankalan paikallisen kudosreaktion. Tämän vuoksi dermoidikysta yleensä poistetaan kirurgisesti noin 1-2 vuoden iässä. Toimenpide tehdään lapselle nukutuksessa.

Päivitetty 20.9.2019