Siirry sivun sisältöön

Kyynelrauhasen tulehdus ja kyynelpussin tulehdus

Kyynelrauhasen tai kyynelpussin tulehdusta epäiltäessä on syytä hakeutua lääkäriin. Oireina on kipu ja turvotus joko kyynelrauhasessa tai kyynelpussin seudulla.

Kyynelrauhasen tulehdus

Kyynelrauhasen tulehdus on harvinainen. Se aiheuttaa turvotusta, kipua ja punoitusta kyynelrauhasen seudussa. Joskus rauhasesta erittyvä kyynelneste voi olla märkäistä. Äkillinen tulehdus on yleensä toispuolinen, ja sitä aiheuttavat virukset ja bakteerit.

Kyynelpussin tulehdus

Kyynelpussin tulehdus on edellistä yleisempi. Se aiheuttaa kipua ja turvotusta kyynelpussin seutuun nenän tyveen. Tulehdus on yleensä seurausta kyynelkanavan ahtaudesta.

Hoito kyynelrauhasen tai kyynelpussin tulehduksessa

Sekä kyynelrauhasen että kyynelpussin tulehdusta epäiltäessä on aina syytä hakeutua lääkäriin. Ensisijainen hoito tällöin on usein antibioottikuuri. Erityisesti toistuvissa kyynelpussin tulehduksissa ja pitkittyneissä kyyneltietukoksissa tarvitaan usein leikkaushoitoa.

Kyynelteiden rakenne ja kyyneleiden syntyminen

Kyyneleet syntyvät kyynelrauhasissa (1). Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja kyynelpussiin (3).

Kyyneleet syntyvät silmäkuopassa olevissa kyynelrauhasissa (1). Niistä kyynelneste leviää suojaamaan silmän näkyviä osia. Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja sieltä edelleen kyynelpussiin (3) ja kulkeutuu sieltä nenäkäytäviin.

Päivitetty 23.8.2023