Peittohoito

​Peittohoitoa voidaan tarvittaessa käyttää lapsilla heikommin näkevän silmän näöntarkkuuden parantamiseen. Peittohoitoa toteutetaan yleisimmin peittolapulla. Peittohoidon aloitus voi olla hankalaa, mutta se helpottuu ajan myötä.

Peittohoitoa voidaan tarvittaessa käyttää lapsilla heikommin näkevän silmän näöntarkkuuden parantamiseen. Peittohoidon tavoitteena on estää katselu paremmin näkevällä silmällä. Tällöin huonommin näkevä silmä ”pakotetaan” katsomaan, jolloin sen näöntarkkuus kehittyy.

Peittohoito liittyy usein toiminnallisen heikkonäköisyyden (amblyopia) tai karsastuksen hoitoon. Peittohoitoa pyritään jatkamaan niin kauan, että heikommin näkevän silmän näöntarkkuus on yhtä hyvä kuin paremmin näkevän silmän. Peittohoitoa voidaan jatkaa lapsen näönkehityskauden loppuun eli noin 8-vuotiaaksi saakka.

Peittohoidon eri vaihtoehdot

Haitarin otsikkotaso3
Peittolappu

Peittolappu laitetaan paremmin näkevän silmän päälle ja lappua pidetään lääkärin määräämä aika, joka riippuu lapsen iästä. Leikki-ikäiselle lapselle tavanomainen aika on 2 tuntia päivässä.

Peittolapun tulee estää peitettävän silmän näkeminen kokonaan, sillä vähäinenkin kurkistelu peittolapun sivusta huonontaa peittohoidon tulosta.

Peittolappuja on saatavana sekä ihoon kiinnitettävänä laastarina että silmälasisankoihin kiinnitettävänä kangaslappuna.

 

Lappuja voi hankkia apteekista, optikkoliikkeestä tai verkkokaupasta. Peittohoidon aloitus on usein hankalaa lapsen vastustaessa paremmin näkevän silmän peittoa, mutta hoito helpottuu yleensä ajan myötä.

Kuinka peittolappu tulee laittaa?

Ihoon kiinnitettävä laastari kiinnitetään ihoon ja mahdolliset silmälasit tulevat tällaisen peittolapun päälle.

Mikäli lapsella on käytössä silmälasit, voi käyttää myös silmälasisankoihin kiinnitettävää kangaslappua. Lappu tulee tällöin silmälasien linssin päälle. Aikuisen on varmistettava, että lappu on varmasti paikallaan, eikä lapsi pääse kurkkimaan lapun ohi.

 
Lääkehoito

Peittohoitoa voidaan toteuttaa myös silmätipoilla, jolloin paremmin näkevään silmään tiputetaan silmän lähitarkennusta lamaavia silmätippoja, joiden tarkoitus on sumentaa lähinäköä. Tipat laajentavat myös mustuaisen, jonka vuoksi niiden tavallisin haittavaikutus on valonarkuus.

Sumentavat kalvot ja linssit

Mikäli lapsella on käytössä silmälasit, voi lääkäri määrätä paremman silmän peittämiseen linssiin kiinnitettävän, sumentavan, väliaikaisen kalvon tai pysyvän sumentavan linssin.

Usein kysyttyä peittohoidosta

Mitä lapsi voi tehdä peittohoidon aikana?

Peittohoidon aikana voi tehdä vaihtelevia asioita. Peittohoidon aikana voi katsella esimerkiksi lastenohjelmia, pelata tietokoneella tai kännykällä, katsella kirjoja tai kuvia, pelata lautapelejä tai askarrella. Hoitoa voi toteuttaa myös ulkoliikunnassa tai rattaissa istuessa.

Myös erilaiset pallopelit ovat kehittäviä peittohoidon aikana. Pallopelien pelaaminen onnistuu yleensä silloin, kun heikomman silmän näöntarkkuus on hieman kehittynyt.

Peittohoidon alku on yleensä haastavaa. Tällöin on järkevää, että lapsi saa tehdä itselleen mieluisia asioita peittohoidon aikana. Se voi olla esimerkiksi lastenohjelmien katselua tai tabletilla pelailua.

Kun peittohoito alkaa sujua, lapsen kannattaa tehdä vaihtelevia asioita eli muutakin kuin tabletin tai kännykän katselua.

Lapsi on pitkiä päiviä päiväkodissa ja iltaisin niin väsynyt, että peittohoito ei onnistu. Miten saamme peittohoidon onnistumaan, kun arki on niin kiireistä?

Peittohoitoa kannattaa toteuttaa yhteistyössä päiväkodin kanssa. Peittohoidosta voi luoda oman perheen arkeen sopivan rutiinin. Järkevintä peittohoitoa on toteuttaa silloin, kun lapsi on virkeimmillään.

Peittohoito onnistuu usein parhaiten yhteistyössä päiväkodin kanssa. Lapselle voidaan laittaa peittohoitolappu jo kotona aamulla päiväkotiin mennessä. Päiväkodin henkilökunnan kanssa voidaan sopia kellonaika, jolloin lapun voi ottaa pois.

Päiväkodissa peittohoito sujuu yleensä hyvin, koska leikki ja yhdessä tekeminen auttavat unohtamaan lapun olemassaolon.

Lapselleni on määrätty peittohoitoa 4 tuntia päivässä. Voiko peittohoitoa toteuttaa osissa?

Usein peittohoito pyritään toteuttamaan yhtäjaksoisesti.

Mikäli tämä ei ole mahdollista, voi määrätyn tuntimäärän jakaa esimerkiksi kahteen osaan. Tällöin peittohoitoa voi toteuttaa esimerkkitapauksessa kaksi tuntia aamupäivisin ja kaksi tuntia iltapäivällä tai illalla.

Lapsellani on peittohoitolappu, jonka laastaripinta ärsyttää ihoa. Onko olemassa muunlaisia peittohoitolappuja?

Laastaripintaiset peittohoitolaput

On olemassa erimerkkisiä, laastaripintaisia peittohoitolappuja. Ensin kannattaa kokeilla toisen merkkistä peittohoitolappua. Laastarikiinnitteinen lappu tukee parhaiten peittohoidon onnistumista, koska sen alta lapsen on melko mahdotonta päästä kurkkimaan.

Kankaiset peittohoitolaput

On olemassa myös kankaisia, silmälaseihin kiinnitettäviä peittohoitolappuja. Ensin on varmistettava, että kankainen peittohoitolappu on suunniteltu nimenomaan peittohoitoa varten. Niin sanottu merirosvolappu ei yleensä peitä riittävästi.

Toiseksi aikuisen on varmistettava, että kankainen peittohoitolappu on paikoillaan, eikä lapsi pääse kurkkimaan sen ohitse.

Peittohoitolappuja voi ostaa monista eri paikoista

Peittohoitolappuja voi ostaa optikkoliikkeistä, apteekeista tai nettikaupoista. Hyviä hakusanoja peittohoitolappujen etsimiseen ovat esim. peittolappu, amblyopia eye patch tai krafty patches.

sumentava linssi; silmälasit; sumentavat silmätipat; sumentava kalvo; lasia; peittohoito; peittolappu; amblyopia; toiminnallinen heikkonäköisyys

Kyllä

Päivitetty  28.11.2019