Jälkikaihi ei vaadi minkäänlaista hoitoa silloin, jos muutokset ovat vain lieviä tai potilaalla ei ole jälkikaihista johtuen merkittävää haittaa arkielämässään. Jälkikaihi saattaa joskus hankaloittaa muiden silmäsairauksien seurantaa ja hoitoa, jolloin jälkikaihin hoitoa voidaan suositella jo aikaisemmassa vaiheessa.
Haittaa aiheuttavan jälkikaihin ainoa hoitomuoto on jälkikaihin poisto. Poisto tehdään lähes aina laserilla.
Laserhoito
Laserhoito kestää muutaman minuutin ja on kivuton.
Toimenpiteessä tehdään laserilla aukko samentuneeseen kapselipussiin. Toimenpidettä varten silmä puudutetaan ja mustuainen laajennetaan tipoilla. Toimenpide tehdään istuma-asennossa mikroskoopin avulla. Laserhoito kestää muutaman minuutin ja on kivuton. Laserhoito voi aiheuttaa ohimenevää häikäistymistä.
Autolla ajaminen laserhoidon jälkeen on kielletty
Mustuaisen laajennuksesta johtuen autolla ajo on kielletty toimenpiteen jälkeen. Lisäksi silmät saattavat häikäistyä, joten kirkkaalla säällä on hyvä varata aurinkolasit mukaan.
Hoitavaan silmäyksikköön voi olla yhteydessä
Yleensä silmässä ei ole erityisiä oireita toimenpiteen jälkeen, mutta silmä voi tuntua aralta ja näkökentässä voi leijailla tummia ”hiutaleita”. Mikäli silmään ilmaantuu voimakkaampia oireita, tulee olla yhteydessä hoitaneeseen silmäyksikköön.
Itsehoito
Jälkikaihin kehittymistä ehkäisevää hoitomuotoa ei ole keksitty. Tärkeää on toteuttaa kaihileikkauksen jälkihoito hoitavasta yksiköstä saatujen ohjeiden mukaisesti.