Siirry sivun sisältöön

Mikä tyvikalvodystrofia EBMD on?

Tyvikalvodystrofia EBMD on perinnöllinen sarveiskalvosairaus. EBMD-potilailla sarveiskalvon epiteeli voi rikkoutua helposti ja johtaa kivuliaisiin silmän pinnan haavaumiin.

EBMD tulee sanoista Epithelial Basement Membrane Dystrophy. Se on perinnöllinen sarveiskalvosairaus, josta käytetään myös nimityksiä MDF-dystrofia (Map-Dot-Fingerprint-dystrofia) ja Coganin mikrokystinen dystrofia.

EBMD:ssä ongelma on sarveiskalvon pintakerroksen eli epiteelin alla olevassa tyvikalvokerroksessa. Epiteeli on jatkuvasti uusiutuva osa sarveiskalvoa, ja se levittyy sarveiskalvon pintaan tasaisena mattona. Epiteelin tyvikalvo on EBMD:tä sairastavilla potilailla paikoitellen paksuuntunut ja epätasainen, mikä voi johtaa myös sarveiskalvon pinnan epätasaisuuteen.

EBMD-potilailla epiteeli on tavanomaista heikommin kiinnittynyt alustaansa, mikä voi johtaa epiteelin rikkoutumiseen ja kivuliaisiin silmän pinnan haavaumiin.

Mikä on sarveiskalvo?

Sarveiskalvo on läpinäkyvä rakenne silmän etuosassa, jonka läpi valo kulkee näkemisen mahdollistamiseksi. Sarveiskalvo toimii myös silmän mekaanisena suojana. Sarveiskalvon paksuus on vain noin 0,5 mm.

Millaiset ovat sarveiskalvon eri kerrokset?

Sarveiskalvon kerrokset

Sarveiskalvo muodostuu viidestä eri kerroksesta, joista pinnallisin kerros on nopeasti uusiutuva epiteelikerros (1). Epiteelin alla sijaitsee Bowmanin kerros (2), joka ei uusiudu, vaan korvautuu vammautuessaan arvella. Sen jälkeen on strooma eli tukikerros (3), joka muodostaa valtaosan sarveiskalvon paksuudesta. Seuraavana on Descemetin kalvo (4) ja alimmaisena on uusiutumaton endoteelisolukerros (5), joka vähentyessään heikentää näköä.

Päivitetty 17.8.2023