Siirry sivun sisältöön

Tuliluomi

Hiussuoniepämuodostuma eli tuliluomi (nevus flammeus) voi esiintyä erillisenä ihon muutoksena tai siihen voi liittyä oireyhtymä. Silmän seudun tuliluomi edellyttää elinikäistä silmälääkärin seurantaa.

Ylimääräisiä hiussuonia iholla

Lapsi ja aikuinen, tuliluomi (nevus flammeus) eli hiussuoniepämuodostuma kasvoilla.
Lapsi ja aikuinen, tuliluomi (nevus flammeus) eli hiussuoniepämuodostuma kasvoilla.

Tuliluomi (nevus flammeus) on synnynnäinen hiussuoniepämuodostuma, jossa ihossa on ylimääräisiä hiussuonia. Yleisimmin se sijaitsee pään ja kaulan alueella. Joskus harvoin muutos voi olla laaja-alaisena vartalolla ja raajoissa.

Voi liittyä oireyhtymään

Hiussuoniepämuodostuma eli tuliluomi voi esiintyä erillisenä ihon muutoksena tai siihen voi liittyä oireyhtymä. Esimerkiksi kasvojen ja silmäluomien muutosten kohdalla pitää selvittää, onko muutoksia myös aivoissa tai silmissä.

Sturge–Weberin oireyhtymässä kasvojen alueen hiussuoniepämuodostuman lisäksi aivokalvoilla on poikkeavaa verisuonitusta. Tähän voi liittyä epilepsia ja neurologisia oireita.

Klippel–Trénaunayn oireyhtymään kuuluu ihon hiussuoniepämuodostumat ja lisäksi laskimoepämuodostuma sekä usein myös imutie-epämuodostuma(lymfaattinen malformaatio) ja raajan ylikasvua.

Silmäluomessa ja silmän ympäristössä sijaitsevaan tuliluomeen liittyy elinikäinen silmänpaineen nousun ja glaukooman riski, minkä vuoksi silmänpainetta seurataan säännöllisesti jo syntymästä lähtien. Silmän seudun tuliluomi edellyttää elinikäistä silmälääkärin seurantaa.

Päivitetty 25.11.2019