Siirry sivun sisältöön

Silmän digivalokuvaus

​Silmästä voidaan ottaa digivalokuvia sekä silmänpohjasta laajennetun mustuaisen kautta että silmän etuosan rakenteista.

Silmänpohjakuvaus

Silmänpohjavalokuvausta käytetään esimerkiksi diabeettisen silmäsairauden ja glaukooman diagnostiikassa ja seurannassa. Silmänpohjista voidaan ottaa digitaalisella silmänpohjakameralla erilaisia mustavalkoisia tai värillisiä valokuvia sairauden seurantaa ja toimenpidetarvetta arvioitaessa.

Ennen kuvausta kuvattavaan silmään tai silmiin tiputetaan mustuaista laajentavia silmätippoja. Tippojen vaikutusta pitää yleensä odottaa noin puoli tuntia ennen kuvan ottamista. Kuvaus on kivuton, mutta kameran kirkas salamavalo häikäisee silmän muutaman minuutin ajaksi.

Mustuaista laajentavat silmätipat voivat sumentaa lähinäköä ja heikentää ajonäköä, joten heti kuvauksen jälkeen turvallisinta on käyttää julkisia kulkuneuvoja.

Etuosien kuvaus

Silmän etuosien kuvausta käytetään silmäluomien, silmän sidekalvon ja sarveiskalvon sairauksien seurantaan. Silmän pintaa kuvattaessa ei yleensä käytetä mustuaista laajentavia tippoja. Kuvaus voidaan toteuttaa joko järjestelmäkameralla tai mikroskooppikameralla.

Päivitetty 14.8.2018