Siirry sivun sisältöön

Synnynnäinen kyynelkanavan tukos

Kyynelkanavan tukokselle on ominaista silmän vetistys sekä usein toistuva tai jatkuva rähmiminen. Lisäksi silmäluomet voivat ärtyä ja punoittaa, mutta itse silmän punoitus ei kuulu oirekuvaan. Katso video ja opi, kuinka kyynelteiden paineluhoidolla voi edistää kanavan avautumista.

Synnynnäisen kyynelkanavan tukoksen oireet

Vauvoilla kyynelkanava avautuu normaalisti itsestään, mutta yksilöllisen aikataulun mukaan. Lopullinen avautuminen tapahtuu yleensä yhden vuoden ikään mennessä.

Ennen kanavan avautumista kyynelnesteen kulkeutuminen pois silmästä on estynyt, silmä vetistää ja kyyneleet valuvat poskelle. Silmässä viipyvä kyynelneste muuttuu tulehtuessaan paksuksi ja ripsiin takertuvaksi rähmäksi.

Vetistys ja rähmiminen loppuvat vasta kanavan avauduttua. Kyynelkanavan tukokselle on ominaista jatkuva vetistys sisällä ja ulkona sekä runsas rähmiminen, mutta ei silmän punoitus. Luomien iho voi ärtyä jatkuvasta kosteudesta.

Kyseessä ei ole silmätulehdus

Sinänsä kyynelkanavan tukos ei ole vaarallinen vaiva. Rähmiminen ei tulehduta silmää eikä tartuta päiväkodissa toisia lapsia. Synnynnäinen kyynelkanavan tukos ei myöskään vaaranna lapsen näönkehitystä.

Kyyneleet syntyvät kyynelrauhasissa (1). Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja kyynelpussiin (3).

Kyyneleet syntyvät silmäkuopassa olevissa kyynelrauhasissa (1). Niistä kyynelneste leviää suojaamaan silmän näkyviä osia. Kyynelneste poistuu kyynelpisteiden kautta kyyneltiehyeisiin (2) ja sieltä edelleen kyynelpussiin (3) ja kulkeutuu sieltä nenäkäytäviin.

Kyynelrauhasissa muodostuvan kyynelnesteen tehtävä on pitää silmän pinta kosteana ja liukkaana. Silmän pinnasta kyynelneste poistuu nenännurkasta kyynelkanavia pitkin nenään.

Alla olevan videon avulla avulla voit toteuttaa kyynelteiden paineluhoitoa itse kotona.

Ennen kanavan avautumista kyyneltietukoksen oireita hoidetaan silmää puhdistamalla ja tarvittaessa antibioottisilmätipoilla, jotka rauhoittavat voimakasta rähmimistä väliaikaisesti. Kyynelpussin tyhjentäminen rähmästä painelemalla vähentää kyynelpussin tulehtumisen riskiä ja voi edesauttaa kanavan aukeamista.

Valtaosalla vauvoista kyynelkanava avautuu itsestään, mutta ellei näin tapahdu 8 kuukauden ikään mennessä, lapsi voidaan lähettää sairaalassa tehtävään kyynelkanavan avaukseen. Lähete sairaalaan kyynelkanavan avaukseen eli kyyneltiesondeeraukseen tehdään neuvolasta tai muun lääkärikäynnin yhteydessä. Kyynelkanavan avaus tehdään nukutuksessa.

Sopivin ikä kyynelkanavan avaamiseen on 10-14 kuukautta. Tätä aiemmin toimenpidettä ei suositella tehtäväksi, sillä kyyneltietukoksella on taipumus avautua itsestään ja alle puolen vuoden ikäisen vauvan nukuttamiseen liittyy enemmän riskejä. Toisaalta tukoksen pitkittyminen yli 2 vuoden ikään voi muuttaa kyyneltien rakenteita siten, että sen avaaminen on vaikeampaa.

Mitä kyyneltiesondeerauksessa tapahtuu?

Kyynelkanavan avaus ei ole leikkaus vaan diagnostinen toimenpide, joka on periaatteessa kivuton. Lapsi täytyy kuitenkin nukuttaa toimenpidettä varten, jotta lapsi pysyy paikoillaan toimenpiteen ajan.

Kyyneltiesondeerauksessa kyynelkanava avataan tylppäkärkisellä huuhteluneulalla. Väriainetta ruiskuttamalla voidaan tarkistaa nesteen esteetön kulku kanavan läpi. Itse toimenpide kestää yleensä alle 10 minuuttia. Toimenpiteen jälkeen lasta seurataan sairaalassa muutaman tunnin ajan. Toimenpiteen jälkeen kotona käytetään antibioottisilmätippoja 3–5 päivän ajan. Kanavan avautuminen vähentää oireita nopeasti.

Pienellä osalla tukos ei aukea tai kanava umpeutuu uudelleen arpeutumisen seurauksena. Tällöin voidaan tehdä sondeeraus uudestaan tai laittaa kyyneltiehytputki 1–2 kuukauden ajaksi kyynelkanavaan. Kyyneltiehytputki auttaa pitämään kyynelkanavan auki.

Päivitetty 26.11.2019