Siirry sivun sisältöön

Verkkokalvon repeämä

Verkkokalvon repeämä voi aiheuttaa näköoireita, kuten nokisadetta tai hahtuvien leijailua näkökentässä, tai se voi löytyä täysin oireettomana sattumalöydöksenä silmälääkärin tutkimuksessa.

Lasiainen (1) on kiinnittyneenä verkkokalvoon (2). Jos lasiainen on tiukasti kiinni verkkokalvon pinnassa, lasiainen voi irtautuessaan vetää reiän verkkokalvoon (3). Jos repeämän kautta pääsee lasiaistilasta nestettä verkkokalvon alle, se voi nostaa verkkokalvoa ja aiheuttaa verkkokalvon irtauman.

Verkkokalvon repeämä voi aiheuttaa verkkokalvon irtoamisen

Useimmat verkkokalvon repeämät johtuvat lasiaisen irtaumasta. Repeämä voi aiheutua myös päähän kohdistuneesta iskusta tai törmäyksestä. Silmän verkkokalvo voi olla myös perinnöllisistä syistä alttiimpi repeämille.

Kiireellistä hoitoa vaativa repeämä usein aiheuttaa helposti huomattavia näköoireita, kuten salamointia, nokisadetta ja näön heikkenemistä. Sattumalöydöksenä löydetty repeämä harvoin aiheuttaa verkkokalvon irtaumaa, mutta kaikki löydetyt repeämät tulee laseroida mahdollisimman pian.

Hoito

Pienet verkkokalvon repeämät ja reiät voidaan hoitaa polikliinisesti laserilla. ​Laserhoidolla estetään nesteen pääseminen repeämästä verkkokalvon alle eli verkkokalvon irtoaminen.

Repeämä verkkokalvolla tulisi laseroida mahdollisimman nopeasti, jotta vältyttäisiin repeämän laajenemiselta ja verkkokalvon irtaantumiselta.

Ennen laseroinnin aloitusta mustuainen laajennetaan silmätipoilla. Silmän pinta myös puudutetaan puudutustipoilla, jonka jälkeen silmän pinnalle asetetaan pieni kontaktilinssi. Sen kautta lasersäde saadaan kohdistettua juuri oikealle alueelle.

Verkkokalvolla oleva repeämä ympäröidään pienin laserpoltoin. Arpeutuminen estää nesteen pääsyn verkkokalvon alle. Toimenpide on sinänsä kivuton, mutta hetkellistä nipistelyä voi tuntua ja kirkas valo voi aiheuttaa häikäisyä.

Välittömästi toimenpiteen jälkeen silmä on häikäistynyt noin 5 minuuttia. Silmässä saattaa olla roskan tunnetta, sen vuoksi silmän pintaan laitetaan hoidon jälkeen tarvittaessa kostutusgeeliä. Joillakin henkilöillä kirkas valo voi aiheuttaa päänsärkyä, jopa migreenikohtauksen. Tarvittaessa voi ottaa kotona käytössä olevaa särkylääkettä.

Toimenpiteen jälkeen hoitava lääkäri antaa yksilölliset ohjeet. Pesulla, suihkussa ja saunassa voi käydä normaalisti. Rajoituksia voi olla liikuntaharrastuksissa ja fyysistä ponnistusta vaativissa työtehtävissä. Tarvittaessa saat erillisen sairauslomatodistuksen.

  • näkö sumenee

  • näkökenttään ilmestyy paljon mustia pilkkuja tai valonvälähdyksiä (enemmän kuin ennen)

  • näkökenttään muodostuu yhteneväinen varjo.

Verkkokalvorepeämän muodostuminen ei aiheuta aina oireita. Mitään varsinaista keinoa repeämän syntymisen ehkäisemiseksi ei ole. Tästä syystä silmät kannattaa tutkituttaa säännöllisesti ja oireiden ilmaantuessa hakeutua silmälääkäriin.

Päivitetty 23.8.2023