Siirry sivun sisältöön

Näkökenttätutkimukset

Näkökenttätutkimuksen avulla on mahdollista löytää esimerkiksi glaukooman aiheuttama näköhermon pysyvä vaurio hyvissä ajoin jo ennen kuin muutoksia on mahdollista itse huomata näkökyvyssä.

Näkökenttätutkimus kartoittaa ääreisnäön laajuutta ja mahdollisia puutoksia näkökentässä. Puutokset voivat johtua sekä silmän että aivotoiminnan häiriöistä ja sairauksista.

Valmistautuminen

Tutkimuksessa ei käytetä mustuaista laajentavia silmätippoja.

Tutkimukseen voi tulla autolla, jos samalle käynnille ei ole varattu aikaa kuvantamistutkimuksille tai silmälääkärin vastaanotolle.

Koska tutkimusta varten tarvitaan tiedot silmälasivahvuuksista, kannattaa ottaa mukaan silmälasimääräys tai optikon tiedot käytössä olevista silmälaseista.

Tutkimuksen kulku

Tutkittava istuu näkökenttälaitteen edessä otsa ja leuka tuettuna. Tutkimuksen aikana laite näyttää sekä kirkkaita ja hyvin himmeitä valoja satunnaisessa järjestyksessä eri puolilla näkökenttää. Tutkittava ilmaisee näkevänsä valot painamalla kädessä olevaa kytkintä. Näkökenttätutkimus edellyttää keskittymistä, joten tutkimukseen kannattaa tulla virkeänä.

Näkökenttätutkimukseen kannattaa varata aikaa noin tunti.

Päivitetty 26.11.2019