Siirry sivun sisältöön

Makulareiän hoito

Makulareiän hoitona on päiväkirurginen silmäleikkaus.

Leikkaushoito

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa, lähellä sairaalaa asuvilla usein päiväkirurgisesti (eli ilman sairaalassa yöpymistä). Leikkauksella luodaan olosuhteet reiän sulkeutumiselle, joka tapahtuu vasta leikkauksen jälkeisenä aikana.

Leikkauksessa pienistä pistoista silmän sisään viedyin instrumentein poistetaan aluksi lasiainen, jotta päästään käsiksi silmän pohjalla olevaan tarkan näön alueeseen. Tämän jälkeen verkkokalvon pinnalla olevat kiristävät kalvot värjätään ja kuoritaan pois tarkan näön alueen reiän ympäriltä. Näin reiän reunoihin kohdistuva, reikää auki pitävä kiristys löystyy.

Lopuksi lasiaistila täytetään kaasulla, joka poistuu vähitellen noin kahden viikon kuluessa. Kaasun tehtävä on peittää reikäkohta ja estää silmänsisäisen nesteen pääsy reikäkohtaan. Näin reiän reunat pääsevät sulkeutumaan kaasutäytön takana. Leikkauksen jälkeen tulee huolellisesti noudattaa kirurgin ohjeistamaa asentohoitoa.

Ennuste

Näön paranemisen ennuste riippuu makulareiän iästä. Tuore makulareikä saadaan leikkaushoidolla sulkeutumaan yli 90% tapauksista, ja samalla näkökin tyypillisesti kohenee.

Yli vuoden vanhan makulareiän tapauksessa ei yleensä merkittävää näön paranemista ole odotettavissa.

Usein kysytyt kysymykset leikkauksen jälkeen

Näkökentässä on todennäköisesti vielä kaasua aiheuttamassa häiriötä näköön. Yleisimmin käytetty kaasu poistuu kahden viikon kuluessa, ja sen jälkeen näön pitäisi olla parempi.

Joskus reikä ei sulkeudu, jolloin oireet voivat olla ennallaan. Silmälääkärin jälkitarkastuksessa (yleensä noin 3-4 viikon kuluttua leikkauksesta) tilanne selviää.

Yksittäiset pienet näkökentässä leijailevat mustat pilkut eivät ole vaarallisia, mutta jos ne lisääntyvät nopeasti tai niihin liittyy näkökentän reunalta ilmaantuva varjo tai näön heikkenemistä on silmän tilanne syytä tarkastaa.

Saatte lukea myös asentohoidon aikana. Kodin ulkopuolella liikkuminen ja esimerkiksi kaupassa käynti pitäisi jättää asentohoidon jälkeiseen aikaan. Asentohoidon päätyttyä saatte elää normaalia elämää, mutta hikiliikuntaa suositellaan vältettäväksi kahden ensimmäisen viikon ajan. Uimista tulee välttää kolmen viikon ajan.

Kostutustippojen käyttö on suositeltavaa. Kostutustippojen ja lääkeainetta sisältävien silmätippojen välillä tulee pitää puolen tunnin väli, ettei lääkeaine huuhtoudu pois.

Jos toisen silmän näkökyky täyttää ajoterveysvaatimukset, saatte ajaa autoa, kun kaasu on poistunut leikatun silmän näkökenttää häiritsemästä ja näkö on palautunut riittävälle tasolle. Kysy hoitavalta lääkäriltäsi milloin voit ajaa autoa.

Niin paljon kuin mahdollista, esimerkiksi 50 minuuttia tunnista. Ruokailemaan ja WC-käynneille saatte kotona liikkua, mutta silloinkin on päätä hyvä kallistaa ohjatun asennon suuntaan.

Jos silmään on laitettu kaasua, on lentomatkustaminen ehdottomasti kielletty niin kauan, kun silmässä on vähänkin kaasua jäljellä.

Päivitetty 23.8.2023