Siirry sivun sisältöön

Silmälasit

Normaalisti silmälasien tehtävä on auttaa taittovikaista ihmistä näkemään paremmin. Silmälasien määrityksen voi tehdä tilanteesta riippuen joko optikko tai silmälääkäri.

Iän myötä lähelle näkeminen, esimerkiksi lukeminen, vaikeutuu. Tällöin puhutaan ikänäöstä, jonka avuksi voi hankkia silmälasit.

Silmälasien tulee istua oikealla kohdalla. Ne eivät saa puristaa, roikkua nenällä tai olla vinossa. Huonosti istuvat silmälasit heikentävät optiikkaa ja lasien käyttömukavuutta ja sitä kautta lasihoidon onnistumista.

Silmälaseja kannattaa pestä säännöllisesti silmälaseille tarkoitetulla puhdistusaineella tai laimennetulla astianpesuaineella. Lasien kuivaamisessa voi käyttää mikrokuituliinaa tai pehmeää paperia, joka ei naarmuta linssejä. Huomioi, että talouspaperi ja käsipyyhepaperi voivat naarmuttaa linssejä toistuvasti käytettynä.

Optikko voi tarvittaessa huoltaa silmälaseja ja tarkistaa niiden oikean asennon. Kuluvia osia, kuten nenätyynyjä, voi tarvittaessa vaihtaa. Silloin, kun silmälasit eivät ole käytössä, niitä on hyvä säilyttää kotelossa naarmuuntumisen ehkäisemiseksi. Kuuma höyry ja tulen loimu voivat vaurioittaa silmälasien pintaa.

Linssityyppejä on useita erilaisia. Karkeasti linssityypit voidaan jakaa näin:

  • 1-tehoiset linssit (pelkkä kaukolasikorjaus tai pelkkä lähilasikorjaus)

  • 2-tehoiset linssit eli bifokaalit (korjaava linssi sekä kauas että lähelle, lähilasikorjaus ikkunana linssin alaosassa)

  • monitehot eli progressiiviset linssit (korjaava linssi sekä kauas että lähelle, lähilasikorjaus rajattomana)

  • aurinkolasit ja häikäisyä estävät lasit (absorbtiolasit)

  • prismalasit.

Prismasauva, jonka avulla määritetään oikea prismalasivahvuus
Prismasauva, jonka avulla määritetään oikea prismalasivahvuus

Prismalasit ovat yksi vaihtoehto karsastuksen hoitoon. Prismalasit voivat koostua pelkästään prismalinsseistä tai prisman ja taittovirhekorjauksen yhdistelmästä. Silmälaseihin on saatavilla pysyvien prismalinssien lisäksi myös tilapäiseen käyttöön tarkoitettuja, irrotettavia, linssiin kiinnitettäviä muovisia prismakalvoja. Prismalasien voimakkuus määritetään aina yksilöllisesti.