Siirry sivun sisältöön

Ryppykalvon oireet, toteaminen ja seuranta

Ryppykalvoon ei aina liity mitään oireita, mutta yleinen oire on viivojen vääristely. Silmälääkäri seuraa sairauden kulkua ja ryppykalvon seurannassa käytetään kuvaustutkimuksia.

Viivojen vääristely yleinen oire

Näöntarkkuus voi heikentyä, suorat linjat voivat alkaa näyttää vääristyneiltä ja näkymä oireilevassa silmässä voi tuntua suuremmalta terveeseen silmään verrattuna. Välttämättä ryppykalvoon ei aina liity mitään oireita, vaikka silmälääkäri sellaisen silmänpohjassa havaitseekin.

Ryppykalvo todetaan usein kuvauksen avulla

Infrapunavalokuva oikean silmän keskipohjasta ja poikkileikkaus terveestä makulasta eli tarkan näön alueesta (nuoli).
Infrapunavalokuva oikean silmän keskipohjasta ja poikkileikkaus makulan ryppykalvosta (nuoli).

Ryppykalvo voidaan todeta silmälääkärin suorittamassa näön ja silmänpohjan tutkimuksessa. Tarkan näön alueen valokerroskuvauksessa (OCT) saadaan tarkempaa tietoa ryppykalvon aiheuttamasta verkkokalvon muodonmuutoksesta.

Silmälääkäri seuraa sairauden kulkua

Etenkin oireetonta ryppykalvoa voidaan seurata turvallisesti silmälääkärin ajoittain suorittamin tarkastuksin. Ryppykalvo etenee yleensä hitaasti eikä aina vaadi hoitoa. Seurannan apuvälineinä voidaan käyttää OCT-kuvausta ja toisaalta omaseurannassa Amslerin testiä, jossa viivojen vääristyminen tulee esiin. Jos ryppykalvo etenee oireilevaksi, voidaan edetä leikkaushoitoon.

Lue lisää Amslerin testistä, jota yleisemmin käytetään silmänpohjan ikärappeuman seurannassa.

Päivitetty 23.8.2023