Siirry sivun sisältöön

Usein kysytyt kysymykset ikärappeumasta

Potilaiden esittämiä kysymyksiä silmänpohjan ikärappeumasta.

Ikärappeuma ei ole sokeuttava sairaus

Sairaus heikentää tarkan näön aluetta, mutta näkökentän reuna-alueet näkevät edelleen sairauden edetessäkin. Kuiva ikärappeuma voi pysyä samankaltaisena vuosia tai koko loppuelämän. Pitkälle edenneessä kosteassa silmänpohjan ikärappeumassa jäljellä olevasta näöstä on hyötyä etenkin liikkumisessa ja päivittäisissä toimissa, vaikka lukeminen ja kasvojen tunnistus saattaa olla hyvinkin vaikeaa tai mahdotonta.

Apua näönkuntoutuksesta

Mikäli molempien silmien näöntarkkuus laskee alle näkövammaisuuden rajan, potilas voidaan ohjata näönkuntoutukseen josta saa lainaksi sopivia näön apuvälineitä arjen tarpeisiin. Nykyisillä hoidoilla useimmilla potilailla näöntarkkuus saadaan usein pidettyä vakaana vuosien ajan.

Ette voi. Tällaisessa tapauksessa tulee ottaa yhteyttä omaan hoitavaan yksikköön ennen sovittua pistosajanvarausta. Mikäli hoidettavassa silmässä on bakteeritulehdus tai luomet ovat kovin tulehtuneet, lääkäri voi kirjoittaa reseptin antibioottikuurista.

Tarvittaessa, mikäli potilas kärsii esimerkiksi kroonisesta luomitulehduksesta, voidaan antibioottitippoja käyttää aina ennen ja jälkeen silmäpistoksen.

Jotkin tutkimukset puoltavat antioksidanttien ja tiettyjen vitamiinien (C- ja E- vitamiinit sekä beetakaroteeni) edullista vaikutusta kuivan ikärappeuman etenemisnopeuteen. Kalan ja vihannesten käyttö saattaa myös hidastaa rappeuman etenemistä.

  • Noudata terveellisiä elämäntapoja ja ruokavaliota.

  • Lopeta tupakointi, sillä tupakointi lisää ikärappeuman sairastumisriskiä.

  • Mikäli itse huomaat seurannassa näössäsi nopeita muutoksia, ole nopeasti yhteydessä hoitavaan silmäyksikköösi.

Päivitetty 14.2.2023