Siirry sivun sisältöön

Suoni- ja verkkokalvon kiilapuutos

Kiilapuutos eli kolobooma on yksi yleisimmistä silmän synnynnäisistä rakennepoikkeavuuksista. Kolobooma tai sen epäily edellyttää aina silmälääkärin tutkimusta.

Lapsella on oikeassa silmässä (kuvassa vasemmalla puolella) värikalvon kolobooma.

Silmän sikiöaikaiseen kehitykseen kuuluu vaihe, jossa silmämaljan alaosassa oleva vako sulkeutuu ja muodostuu yhtenäinen silmän seinämä.

Epätäydellinen sulkeutuminen aiheuttaa kiilapuutoksen eli kolobooman, joka voi sijaita erillisenä värikalvossa, suoni- ja verkkokalvon alaosassa tai näköhermon nystyssä. Laaja kiilapuutos voi kattaa kaikki edellä mainitut rakenteet.

Värikalvon kolobooma

Värikalvon koloboomassa mustuainen (pupilli) on ylösalaisin olevan pisaran muotoinen.

Suoni- ja verkkokalvon kolobooma

Suoni- ja verkkokalvon koloboomassa silmän punaheijasteessa voi näkyä vaalea alue. Silmä saattaa olla myös pienempi kuin normaalirakenteinen silmä.

Yksi yleisimmistä rakennepoikkeavuuksista

Kolobooma on yksi yleisimmistä silmän synnynnäisistä rakennepoikkeavuuksista. Yleensä se ei ole perinnöllinen. Kolobooma voi esiintyä vain toisessa tai molemmissa silmissä. Kolobooma tai sen epäily edellyttää aina silmälääkärin tutkimusta ja seurantaa, molemminpuolinen muitakin lisätutkimuksia. Näköhaitta riippuu kolobooman laajuudesta.

Rakennepoikkeavuudelle ei ole parantavaa hoitoa, mutta mahdollista toiminnallisen heikkonäköisyyden eli amblyopian aiheuttamaa lisähaittaa voidaan ehkäistä taittovirhettä korjaavilla silmälaseilla ja peittohoidolla.

Päivitetty 25.11.2019