Siirry sivun sisältöön

Jälkikaihin oireet, toteaminen ja seuranta

Jälkikaihia tulee epäillä silloin, kun kaihileikatun silmän näkö on vähitellen heikentynyt, eikä silmälasivahvuuksien uusimisellakaan saavuteta yhtä hyvää näöntarkkuutta kuin ennen. Lääkäri toteaa jälkikaihin kivuttomissa silmätutkimuksissa.

Oireet

Jälkikaihi etenee yleensä hitaasti kuukausien ja vuosien saatossa. Jälkikaihi oireilee hyvin samalla tavoin kuin kaihi. Kehittyessään jälkikaihi alkaa asteittain samentaa näköä ja heikentää kontrastiherkkyyttä, mikä voi aiheuttaa näköongelmia erityisesti hämärissä valaistusolosuhteissa. Jälkikaihi voi aiheuttaa myös häikäistymistä.

Toteaminen

Monet muut silmäsairaudet voivat myös aiheuttaa näön heikkenemistä, minkä takia silmä tulee aina tutkia tällaisissa tilanteissa.

Silmälääkäri toteaa jälkikaihin vastaanotolla tehtävän mikroskooppitutkimuksen avulla. Pitkälle edenneen jälkikaihin voi todeta myös yleislääkäri silmäntähystimellä eli oftalmoskoopilla mustuaisen laajennuksen jälkeen. Optikko voi havaita näöntarkkuuden huononemisen ja ohjata lääkärin vastaanotolle lisätutkimuksia varten. Silmätutkimukset ovat potilaalle kivuttomia.

Valmistautuminen vastaanottokäynnille

Silmälääkärin tulee tietää potilaan sairauksista, lääkkeistä ja allergioista

Yleinen terveydentila vaikuttaa usein silmäsairauksiin ja niiden hoitoon. Sen vuoksi silmälääkärin vastaanotolla on hyvä olla mukana lista olemassa olevista sairauksista ja käytössä olevista lääkkeistä, mukaan lukien myös luontaistuotteet ja ravintolisät, sekä mahdollisista allergioista.

Erityisesti tiedot aiemmista silmäsairauksista ja -vammoista, silmätipoista sekä aiemmin tehdyistä silmätoimenpiteistä (kopio leikkauskertomuksesta) olisi syytä kerätä ja löytyä päivitettyinä ennen vastaanottokäynnille saapumista.

Myös käytössä olevat silmälasit, kaikki aiemmat silmälasireseptit ja optikon kortit antavat lääkärille arvokasta lisätietoa silmien terveyden arvioinnissa.

Jälkikaihivastaanotolla laajennetaan usein silmien mustuaiset (pupillit)

Mustuaiset laajennetaan usein vastaanoton yhteydessä, mikä on este autolla ajoon vastaanoton jälkeen. Mustuaisten laajentaminen aiheuttaa häikäistymistä, joten kirkkaalla säällä on hyvä varata aurinkolasit mukaan.

Seuranta

Jälkikaihin lisääntymisen seuranta ei kuulu julkisen terveydenhuollon piiriin. Mikäli näkö on häiritsevästi huonontunut, eikä silmälasien ajantasaistamisella saavuteta riittävää näöntarkkuutta, potilas lähetetään silmälääkärin arvioon.

Päivitetty 17.8.2023