Siirry sivun sisältöön

Lapsen glaukooman seuranta ja hoito

Glaukooma vaatii säännöllistä silmälääkärin seurantaa läpi elämän. Lapsen ja nuoren glaukooman hoito aloitetaan aina silmänpainetta alentavilla silmätipoilla, joka voi jatkua läpi elämän. Myös silmänpainetta alentava silmäleikkaus voi olla tarpeellinen.

Lapsen glaukooman seuranta

Glaukooma vaatii säännöllistä silmälääkärin seurantaa läpi elämän. Pienen lapsen glaukoomassa seurataan silmänpainetta, silmän kasvua ja mahdollisia muutoksia silmänpohjassa olevan näköhermon nystyn rakenteessa useita kertoja vuodessa.

Isommalle lapselle tehdään lisäksi vuosittain näköhermon nystyn ja verkkokalvon hermosäiekerroksen kuvaukset ja näkökenttätutkimus.

Lapsen glaukooman hoito

Lapsen ja nuoren glaukooman hoito aloitetaan aina silmänpainetta alentavilla silmätipoilla. Lääkehoito voi jatkua läpi elämän. Noin puolet potilaista tarvitsee silmänpainetta alentavia silmäleikkauksia. Vauvaikäisen glaukooman hoito on yleensä varhainen leikkaus.

Lapsen glaukooman lääkehoito

Lapsilla silmänpainetta alentavien glaukoomalääkkeiden teho ja sivuvaikutukset ovat erilaisia kuin aikuisilla. Useimmat glaukoomalääkkeet kuitenkin soveltuvat myös lapsille.

Lääkevalinnassa silmälääkäri huomioi lapsen iän, glaukooman syyn ja mahdolliset yleissairaudet kuten astman. Lääkehoito tulee toteuttaa säännöllisesti ja päivittäin ohjeen mukaisesti. Glaukoomalääkkeet annostellaan yleensä silmätippoina.

Lapsen glaukooman leikkaushoito

Painetta alentava leikkaus on tarpeellinen, kun lääkehoito ei riittävästi laske silmänpainetta. Leikkaustyyppiä valitessaan silmälääkäri huomioi lapsen tai nuoren glaukooman syyn, muut silmäsairaudet, mahdolliset aiemmat silmäleikkaukset, lapsen iän ja yleissairaudet. Lapsen ja nuoren silmäleikkaukset tehdään aina nukutuksessa.

Leikkauksen jälkeen leikatun silmän näkö on usein sumea, silmä on punainen ja siinä voi olla roskan tunnetta ja joskus kipuakin. Oireet helpottavat yleensä 1–2 viikon aikana leikkauksen jälkeen.

Glaukoomaleikkauksen jälkeen käytetään aina antibioottia ja kortisonia sisältäviä silmätippoja sekä leikkaustyypistä riippuen glaukoomalääkkeitä, mustuaista laajentavia tai supistavia silmätippoja.

Kuukauden ajan leikkauksen jälkeen seurantakäyntejä on tiheästi viikon tai kahden viikon välein, ja erilaiset korjaavat lisätoimenpiteet ovat tavallisia.

Leikkaustyypistä ja lapsen iästä riippuen päiväkodista ja koulusta täytyy olla poissa vähintään viikon ja joskus jopa kuukauden ajan. Liikuntaharrastuksista ja koulun liikuntatunneilta täytyy olla poissa kuukauden ajan.

Päivitetty 27.11.2019