Siirry sivun sisältöön

Silmäluomi on turvonnut

Pienen lapsen silmäluomi turpoaa ärsytyksen seurauksena herkemmin ja voimakkaammin kuin aikuisen. Lue milloin vaivan vuoksi tulee ottaa yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

Seuraavaksi on avattu usein esiintyviä syitä lasten ja nuorten silmäluomien turvotukselle. Lopuksi on myös kerrottu muista mahdollisista syistä turvotukselle.

Silmäluomet voivat turvota allergisen reaktion vuoksi. Yleensä allergiset silmäoireet liittyvät siitepölykauteen tai altistumiselle allergeeneille (kuten eläimelle).

Muita allergisen silmätulehduksen oireita ovat silmän kutina, vetistys, punoitus, valonarkuus ja mahdollisesti vaalea rähmäeritys.

Hyönteisen pisto voi myös turvottaa silmäluomia.

Useimmiten flunssaan liittyvä sidekalvotulehdus, josta puhutaan myös tavallisena silmätulehduksena, voi aiheuttaa myös silmäluomien turvotusta. Sidekalvotulehdukseen liittyy yleensä silmien selkeä, kellertävä rähmiminen. Silmäluomet voivat olla rähmän vuoksi aamuisin yhteen liimautuneet.

Muita oireita ovat sidekalvon punoitus, roskan tunne sekä kirvely silmässä.

Silmään joutunut roska voi aiheuttaa silmäluomien turvotusta. Yleisimmät silmään joutuneet vierasesineet ovat hiekanmuruja, kasvien osia tai hyönteisiä.

Roskan tunteen lisäksi muut oireet ovat silmän kaiherrus, vetistys, punoitus ja valonarkuus.

Silmäluomen talirauhasen tukkeuman ja paikallisen tulehduksen seurauksena voi kehittyä näärännäppy eli hordeolum. Näärännäpyn tulehdus aiheuttaa alkuvaiheessa luomen painoarkuutta ja kipua tai voi näkyä luomireunassa punoittavana, pienenä ja kivuliaana pattina.

Kapseloituessaan talirauhasen tukkeumasta kehittyy luomirakkula eli chalazion. Tulehtunut luomirakkula voi puhjeta, jolloin silmästä voi tulla runsaastikin märkäistä, usein kellertävää eritettä. Joskus eritteeseen voi olla sekoittuneena myös verta.

Mikäli luomirakkula puhkeaa, kyseessä on vaaraton tapahtuma.

Luomirakkula voi ilmaantua myös ilman tulehdusvaihetta ja olla kokonaan oireeton.

Verisuoniluomi eli hemangiooma (mansikkaluomi) on imeväisiän yleisin hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Verisuoniluomia esiintyy yleisesti alle 1-vuotiaille. Verisuoniluomi voi aiheuttaa silmäluomien turvotusta.

Luomitulehdus

Punoittava ja kuumottava silmäluomien turvotus viittaa bakteeriperäiseen tulehdukseen eli blefariittiin erityisesti, jos siihen liittyy kuumetta ja hengitystieinfektion oireita kuten yskää ja nuhaa.

Silmäkuopan alueen tulehdus

Kuume, vaikeus liikuttaa silmää ja silmän työntyminen ulospäin edellyttävät kiireellistä hoitoarviota. Kyseessä voi olla bakteerin aiheuttama silmäkuopan alueen tulehdus eli orbitaselluliitti, joka vaatii välitöntä sairaalahoitoa.

Kyynelrauhasen tulehdus

Kyynelrauhasen tulehdus on harvinainen. Se aiheuttaa turvotusta, kipua ja punoitusta kyynelrauhasen seudussa. Joskus rauhasesta erittyvä kyynelneste voi olla märkäistä. Kyynelrauhanen sijaitsee silmän yläreunassa.

Dermoidikysta

Lapsilla silmäluomien alueella voi esiintyä myös niin sanottu dermoidikysta, joka on hernemäinen patti kulmakarvojen alapuolella.

Päivitetty 28.11.2019