Siirry sivun sisältöön

Silmän punaheijaste on poikkeava

Silmien punaheijaste tutkitaan kaikilta vastasyntyneiltä jo synnytyssairaalassa sekä neuvolan määräaikaistarkastuksissa. Poikkeava silmien punaheijaste vaatii kiireellistä silmälääkärin tutkimusta.

Mikä on punaheijaste?

Vaaleaihoisen lapsen oranssinpunainen punaheijaste silmistä.
Vaaleaihoisen lapsen oranssinpunainen punaheijaste silmistä.

Silmän punaheijasteella tarkoitetaan mustuaisen eli pupillin punertavaa hohdetta, kun esimerkiksi kameran salamavalo tai lampun valokeila valaisee mustuaisen kautta silmän sisäosaa. Punainen heijaste syntyy valon osuessa silmänpohjan verekkääseen suonikalvoon.

Vaaleaihoisella ihmisellä punaheijaste on nimensä mukaisesti oranssinpunainen. Tummapigmenttisellä ihmisellä myös silmänpohjan pigmenttikerros on hyvin tumma estäen valon pääsyn suonikalvoon, jolloin punaheijaste on pikemminkin vaaleankellertävä.

Punaheijasteen tutkiminen

Punaheijastetta tutkimalla saadaan tietoa silmän taittavien väliaineiden kuten mykiön ja sarveiskalvon kirkkaudesta ja toisaalta silmänpohjan rakenteesta. Mykiön samentuma eli kaihi ja silmänpohjassa olevan verkkokalvon harvinainen varhaissolusyöpä eli retinoblastooma muuttavat punaheijastetta, jossa voi näkyä paikallinen vaalea alue tai mustuainen voi olla kauttaaltaan vaaleanharmaa.

Punaheijaste tutkitaan jo synnytyssairaalassa kaikilta vastasyntyneiltä sekä neuvolan määräaikaistarkastuksissa. Poikkeava punaheijaste vaatii kiireellistä silmälääkärin tutkimusta.

Päivitetty 29.11.2019