Siirry sivun sisältöön

Ajonäkövaatimukset

Asetuksessa ajoterveydestä kuljettajat jaetaan kahteen ryhmään ajokorttiluokan mukaan. Ajonäkövaatimukset ovat hieman erilaiset näissä ryhmissä.

Ajokorttilain mukaan yhteisnäön on oltava ryhmässä 1* (kevyt liikenne, esim. henkilöauto, mopo, moottoripyörä ja traktori) vähintään 0,5 tutkittuna parhaalla ajantasaisella silmälasikorjauksella, mikä vastaa noin puolta normaalista näöntarkkuudesta (1,0).

Ryhmässä 2** (raskas liikenne ja ammattiliikenne, esim. kuorma- ja linja-auto sekä taksi) näöntarkkuuden on oltava paremmassa silmässä vähintään 0,8 ja heikommassa 0,1.

Lisäksi lainsäädännössä on määritelty ääreisnäkökentän laajuus, eikä silmien yhteisen näkökentän keskialueella saa olla puutoksia näkökentässä.

Lisäksi ajonäköä huomioitaessa on huomioitava useita muitakin näkemiseen liittyviä tekijöitä, esimerkiksi hämäränäön heikkous, häikäisy ja kahtena näkeminen sekä muut kuin silmäsairaudet, esimerkiksi neurologiset sairaudet. Raskaan liikenteen osalta on rajoituksia myös suurimmalle sallitulle silmälasikorjaukselle.

Kuljettajaryhmät

* Ryhmä 1 (luokat M, AM, A1, A2, A, B, BE, T, LT): Moottoripyörä, henkilö/pakettiauto, henkilöautovetoinen ajoneuvoyhdistelmä, traktori, mopo

** Ryhmä 2 (luokat C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E): Kuorma-auto, linja-auto ja niistä muodostuvat ajoneuvoyhdistelmät, taksi ja invataksi (vaikka olisi luokan B ajokortti)

Video: ajonäkö ja liikenne

Päivitetty 22.6.2022