Kyynelnesteen tulee levittyä tasaisesti silmän pintaan, ja levittämisestä huolehtivat silmäluomet ja riittävän tiheä räpyttely. Tarkkaa katselutyötä tehdessä, esimerkiksi lukiessa, televisiota katsellessa tai näyttöpäätetyössä, räpyttely vähenee, mikä lisää kyynelnesteen haihtumista ja voi aiheuttaa kuivasilmäisyysoireita.
Lisääntynyttä kyynelnesteen haihtumista voivat aiheuttaa myös muun muassa koneellinen ilmastointi, tuulinen ja kuiva ilma ja veto, korkea ilman lämpötila ja tupakansavu. Mikäli silmäluomet eivät sulkeudu kunnolla esimerkiksi luomen virheasennon tai sairauden takia, kyynelnestettä pääsee jatkuvasti haihtumaan tavanomaista enemmän. Joillakin ihmisillä silmäluomet jäävät hieman raolleen nukkuessa, ja nukkuessa myös räpyttely jää pois, mikä voi kuivattaa silmän pintaa.
Sairaudet ja lääkitykset voivat kuivattaa silmää
Kuivasilmäisyyttä voivat aiheuttaa monet sairaudet ja lääkitykset. Muun muassa diabetes, Sjögrenin syndrooma, atopia, ruusufinni ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa ja pahentaa kuivasilmäisyyttä.
Lääkityksistä silmän pintaa voivat kuivattaa muun muassa nesteenpoisto- ja beetasalpaajalääkitys, isotretinoiini (aknelääke), monet antihistamiinit ja silmänpainelääkkeet. Silmän taittovoimakkuutta muokkaavaan laserhoitoon liittyy usein kuivasilmäisyyden pahenemista.
Miten kyynelnestettä muodostuu?
Silmän pinnassa kuuluu olla jatkuvasti kyynelnestettä, joka suojaa, voitelee ja ravitsee silmän pintaosaa. Kyynelneste on yhdistelmä vedenomaista, limaista ja rasvaista komponenttia.
Vedenomaista nestettä muodostuu silmäkuopan yläreunan tasolla olevissa kyynelrauhasissa, limaa muodostuu silmän pinnassa olevan sidekalvon limarauhasissa ja rasvaa tulee kyynelnesteeseen luomireunaan avautuvista niin kutsuttujen Meibomin rauhasten suuaukoista. Mikä tahansa epätasapaino näiden kolmen komponentin välillä voi johtaa kuivasilmäisyyteen.