Siirry sivun sisältöön

Glaukooma ja raskaus

Glaukooman hoito raskauden aikana suunnitellaan yhdessä hoitavan tahon kanssa. Tämän vuoksi raskaudesta tai sen suunnittelusta tulisi kertoa hoitavalle lääkärille mahdollisimman pian.

Glaukooma on silmäsairaus, joka edetessään ja hoitamattomana aiheuttaa puutoksia näkökenttään tai jopa näön menetyksen. On tärkeää, että raskaaksi tuleva tai raskautta suunnitteleva glaukoomapotilas ottaa raskauden puheeksi hoitavan lääkärin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta voidaan laatia henkilökohtainen raskausajan hoitosuunnitelma. Hoitosuunnitelman tulisi sisältää suunnitelmat lääkityksestä ja säännöllisestä silmänpaineen ja näkökenttien seurannasta.

Raskausaikana glaukoomapotilaiden silmänpaine pysyy yleensä vakaana, mutta joissakin tapauksissa silmänpaine voi kohota. Glaukoomaan liittyvät näkökentän muutokset ovat hyvin yksilöllisiä, eikä näkökentän menetyksen etenemistä raskausaikana voida ennustaa.

Glaukoomaa on mahdollista hoitaa lääkkeillä raskauden aikana. On kuitenkin arvioitava tapauskohtaisesti, onko lääkityksellä äidille saavutettu hyöty suurempi kuin sikiölle mahdollisesti aiheutuva haitta. Lääkitystä voidaan joissakin tapauksissa vähentää tai se voidaan lopettaa kokonaan raskausaikana ilman glaukooman etenemistä. Mikäli lääkitys tauotetaan tai lääkitystä vähennetään raskauden aikana, voi olla mahdollista ottaa käyttöön muita hoitovaihtoehtoja, kuten laser- ja leikkaushoidot.

Päivitetty 11.4.2023