Raskaus kasvattaa diabeteksen aiheuttaman verkkokalvosairauden eli diabeettisen retinopatian etenemisen riskiä lähes 2,5-kertaiseksi tyypin 1 diabetesta sairastavilla. Retinopatia etenee raskausaikana joka kolmannella tyypin 1 diabetesta sairastavalla ja joka kymmenennellä tyypin 2 diabetesta sairastavalla.
Mitä kauemmin on sairastanut diabetesta ja mitä vakavampi retinopatian aste on raskaaksi tullessa, sitä todennäköisempää on diabeettisen retinopatian eteneminen raskausaikana. Erityisesti tyypin 1 diabetesta sairastavien tulisi harkita raskautta mahdollisimman varhain, jotta retinopaattiset muutokset olisivat mahdollisimman vähäisiä raskauden alkaessa. Myös kohonneella verenpaineella ja pre-eklampsialla on diabeettista retinopatiaa edistävä vaikutus. Vaikeassa diabeettisessa retinopatiassa eli profileratiivisessa retinopatiassa on tärkeää saada sairaus pysähtymään etenemättömään tilaan jo ennen raskautta. Vaikea retinopatia kasvattaa myös synnytyskomplikaatioiden riskiä.
Verensokeritasojen hallinta, säännöllinen silmälääkärin tekemä silmänterveyden seuranta ja verenpaineen mittaaminen ovat tärkeitä diabeettisen retinopatian etenemisen ehkäisemiseksi ennen raskautta ja raskausaikana. On erittäin suositeltavaa saada verensokeritaso vakaaksi jo ennen raskautta. Mikäli pitkäaikainen verensokeri eli HbA1c on raskauden alussa korkea ja sitä alennetaan nopeasti intensiivisellä hoidolla, riski retinopatian pahentumiseen kasvaa. Diabeettista retinopatiaa tulisi seurata vähintään ensimmäisellä raskauskolmanneksella. Seurannan tekee silmälääkäri. Tarvittaessa tehdään tarkka henkilökohtainen hoitosuunnitelma loppuraskauden ajaksi.
Hyvä diabeteksen hoito on erityisen tärkeää raskauden aikana. Jos vaikea diabeettinen retinopatia etenee muusta hoidosta huolimatta, raskausaikana on mahdollista hoitaa verkkokalvoa laserhoidolla ja joissain tapauksissa myös kirurgisella toimenpiteellä.
Retinopatian etenemisen riski on koholla vielä kuukausien ajan raskauden päättymisen jälkeen. Tämän vuoksi diabetesta sairastavan tulisi käydä säännöllisissä silmälääkärin tarkistuksissa myös synnytyksen jälkeen.
Lue lisää diabeteksen hoidosta raskauden aikana Diabetestalon sivuilta.