Siirry sivun sisältöön

Verkkokalvon sähköisen toiminnan tutkimus (ERG-tutkimus)

Elektroretinografiatutkimuksella (ERG) selvitetään silmän verkkokalvon sähköistä toimintaa.

ERG-tutkimus mittaa sähköistä potentiaalia, jonka valoärsyke saa aikaan verkkokalvon aistinsoluissa. Sauva- ja tappisolujen vasteet rekisteröidään erikseen. Tavallisia tutkimusaiheita ovat näön selittämätön heikentyminen ja perinnöllisten verkkokalvosairauksien epäily ja tutkiminen.

Tutkimukseen on hyvä tulla kasvot puhtaina ja ilman silmämeikkiä. Tutkimuksessa käytetään mustuaista laajentavia silmätippoja, joten turvallisinta on käyttää julkisia kulkuneuvoja. Aurinkolasit on hyvä varata mukaan silmätippojen aiheuttaman häikäisyn vuoksi.

Tutkimus kestää noin tunnin. Aluksi otsan iho puhdistetaan ja siihen kiinnitetään laastarin avulla mittausantureita. Seuraavaksi silmien mustuaiset laajennetaan silmätipoilla. Ennen tutkimuksen alkua tutkittava totuttautuu pimeään olemalla 30 minuutin ajan punaisella valolla valaistussa hämärässä huoneessa. Tämän jälkeen silmien sarveiskalvot puudutetaan silmätipoilla ja silmien pinnalle asetetaan piilolinssin kaltaiset rekisteröintianturit.

Tutkimuksen aikana tutkittava istuu tuolilla niin, että leuka nojaa tutkimuslaitteeseen. Samalla tutkittavaa pyydetään katsomaan laitteen sisällä olevaa valoa. Valolähteestä tulee yksittäin ja sarjoina välähdyksiä, jotka aiheuttavat silmän verkkokalvolla rekisteröitävän ilmiön. Tutkimus on kivuton, mutta piilolinssien kaltaiset rekisteröintianturit saattavat tuntua hieman epämiellyttäviltä.

Puudutustippojen vaikutus kestää noin tunnin, ja sinä aikana silmien hieromista tulisi välttää. Tutkimuksen jälkeen pieni silmien punotus ja vetisyys ovat mahdollisia ja ne menevät yleensä ohi itsestään.

Kliinisen neurofysiologian osaston lääkäri antaa tutkimuksesta lausunnon, joka ohjataan tutkimuksen pyytäneelle osastolle tai poliklinikalle.

Päivitetty 26.11.2019