Siirry sivun sisältöön

Lasiaisverenvuoto

​Lasiaisverenvuoto on silmän sisällä olevaan geelimäiseen lasiaiseen tuleva verenvuoto.

Lasiaisverenvuoto aiheuttaa yleensä kivuttoman yhden silmän näkökentän sumenemisen, jota usein kuvataan termillä "nokisade".

Lasiaisverenvuoto voi johtua verkkokalvon repeämästä tai silmänpohjan sairaudesta

Normaalisti lasiainen on kirkas ja valo kulkee sen läpi verkkokalvolle. Lasiaisverenvuoto on kohtalaisen yleinen ja se voi aiheutua useasta eri syystä, joista tyypillisimmät ovat lasiaisirtauman aiheuttama verkkokalvon repeämä tai verisuonen katkeaminen, silmänpohjan poikkeava verisuoni (esimerkiksi diabeettisen verkkokalvosairauden aiheuttama uudissuoni), silmän vammat ja verenvuoto läheisestä kudoksesta lasiaistilaan.

Oireet ja toteaminen

Nokisadetta näkökentässä

Lasiaisverenvuoto aiheuttaa yleensä kivuttoman yhden silmän näkökentän sumenemisen, jota usein kuvataan termillä "nokisade", tarkoittaen näkökentässä liikkuvia hyvin runsaita samentumia. Nämä samentuvat saattavat lisääntyä lyhyessä ajassa vuodon jatkuessa.

Veren aiheuttamista samentumista näkee usein heikosti läpi, ne ovat väriltään tummia tai punertavia, ja mikäli verenvuoto on runsasta, estää se valon pääsyä verkkokalvolle ja näöntarkkuus voi laskea hyvinkin heikoksi. Veri painuu painovoiman mukana lasiaisessa alaspäin ja tästä syytä näöntarkkuus saattaa vaihdella asennon mukaan.

Silmälääkäri toteaa lasiaisverenvuodon

Mikäli silmässä on syytä epäillä lasiaisverenvuotoa, tarvitaan silmälääkärin tutkimuksia. Mikäli silmänpohjaan ei saada näkyvyyttä mikroskoopilla, tutkitaan silmänpohjaa ultraäänitutkimuksella, jossa voidaan arvioida lasiaisen ja verkkokalvon tilannetta.

Seuranta ja hoito

Verenvuodon häviäminen voi kestää viikkoja

Lasiaisverenvuoto häviää hiljalleen silmän sisältä, mikäli vuoto ei uusiudu. Verenvuodon häviämisessä voi kestää viikkoja tai kuukausiakin. Mikäli leikkausta vaativaa ei todeta, ohjeistetaan potilas usein olemaan levossa, istuvassa tai puoli-istuvassa asennossa. Veren hyytymiseen vaikuttavia lääkkeitä ei yleensä ole tarpeen tauottaa lasiaisverenvuodon takia.

Hoito määrittyy yksilöllisesti

Hyvin pitkään kestänyt lasiaisverenvuoto voi aiheuttaa silmänpaineongelmia tai arpikudoksen kasvua silmän sisälle. Mikäli verenvuodon taustalla todetaan verkkokalvon repeämä, verkkokalvon irtauma tai verenvuoto ei hälvene normaalissa ajassa, silmään voidaan tehdä lasiaisen poistoleikkaus eli vitrektomia.

Päivitetty 17.8.2023