Siirry sivun sisältöön

Usein kysytyt kysymykset silmämelanoomasta

Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, mitä silmämenanoomaa sairastavat potilaat kysyvät erityisesti sädelevyhoitoon liittyen.

Silmä voi olla arka leikkauksen jälkeen, ja ompeleet saattavat aiheuttaa roskan tunnetta silmään. Alkuvaiheessa kyyneleet saattavat myös olla punaisia vielä verenvuodon jäljiltä. Oireet yleensä häviävät 1 kuukauden kuluessa.

Niin kauan kuin verkkokalvon alle tihkuu vielä nestettä, valoilmiöitä saattaa näkyä.

Äkillinen näön heikkeneminen ja äkillinen kipu vaativat yhteydenottoa hoitavaan silmäyksikköön.

Jos toimenpiteen yhteydessä on jouduttu tilapäisesti irrottamaan silmän liikuttajalihaksia, jotta levy saadaan paikalleen sädehoidon vaatimaan kohtaan, saattaa kyseisten lihasten toiminta toimenpiteen jälkeen olla häiriintynyt ennen kuin silmä hakeutuu normaaliin liikerataansa. Tästä syystä potilas voi nähdä alkuun kaksoiskuvia, joskus useamman kuukauden, mutta oire häviää yleensä ajan myötä.

Lääkäri antaa ohjeet tapauskohtaisesti. Vaihtelu on yksilöllistä.

Sädelevyhoidon jälkeen määrätään silmään mustuaista laajentavaa silmätippaa, jotta silmä saa rauhassa toipua ja sädehoito tehoaisi mahdollisimman hyvin. Lääkityksestä johtuen silmät ovat ”eripariset”. Tänä aikana ei suositella autolla ajoa, koska etäisyyden arvioinnissa saattaa olla puutteita.

Jos näkökyky ei täytä ajokorttivaatimuksia, lääkärillä on velvollisuus antaa suullinen tai kirjallinen ajokielto.

Silmänpoiston jälkeen ajokorttiasetus määrää 6 kuukauden ajokiellon, jonka aikana potilas tottuu kaventuneeseen näkökenttään (etäisyyden arviointi). Jos näkökyky on mennyt poistettavasta silmästä jo aiemmin, jolloin potilas on jo tottunut katsomaan yhdellä silmällä, ei se vaikuta ajolupaan.

Matkustaminen julkisissa kulkuvälineissä on sallittua sädelevyn ollessa silmässä sekä hoidon jälkeen, eikä tehty toimenpide estä myöskään lentämistä.

Silmän sädelevyhoito ei vaikuta hammashoitoon millään lailla, koska hoidossa käytetyt sädeannokset ovat hampaiston etäisyydellä hyvin pieniä ja sädehoito suunnataan tarkoin kohdistetulle alueelle silmän sisään.

Jos kyseessä on äkillinen lyhyt sairaus, potilaan tulee ottaa yhteyttä sairaalaan. Tällöin toimenpideaikaa siirretään.

Päivitetty 23.8.2023