Siirry sivun sisältöön

Lapsen värikalvotulehdus (iriitti)

Lapsen värikalvotulehdus eli iriitti, tai laajemmin uveiitti, on pitkäaikainen, yleensä oireeton silmän sisäinen tulehdus. Se liittyy usein lastenreumaan.

Lastenreumaan liittyy usein oireeton värikalvotulehdus, minkä vuoksi lastenreumaa sairastavat lapset käyvät säännöllisesti silmätutkimuksessa. Värikalvotulehdus voi ilmaantua myös ilman lastenreumaa.

Lapsena alkanut värikalvotulehdus jatkuu usein aikuisikään asti. Hoitamattomana tauti voi johtaa näön heikkenemiseen ja jopa sokeutumiseen.

Lapsen värikalvotulehdus on yleensä oireeton, mutta joskus silmässä voi ilmetä punoitusta, valonarkuutta, häikäistymistä, näön sumeutta tai kyynelvuotoa. Tulehdus voi olla molemmissa tai vain toisessa silmässä. Rähminen tai roskantunne silmässä eivät kuulu oirekuvaan.

Tulehduksen aiheuttamat värikalvon muutokset silmän etuosassa voivat muuttaa mustuaisen pieneksi ja epäsymmetriseksi. Näkö voi heikentyä tulehduksen aiheuttaman sarveiskalvon samentuman, kaihin, silmänpohjan vaurioiden tai silmänpaineen nousuun liittyvän glaukooman vuoksi.

Lapsen värikalvotulehdukseen (iriitti) liittyvä mikroskooppitutkimus.
Lapsen värikalvotulehdukseen (iriitti) liittyvä mikroskooppitutkimus.

Värikalvotulehdusta (iriittiä) seurataan säännöllisesti silmän mikroskooppitutkimuksella, jonka tekee silmälääkäri.

Silmän etukammion pienet tulehdussolut ovat merkki värikalvotulehduksesta. Ne voidaan todeta vain silmän mikroskooppitutkimuksella. On myös tärkeää tutkia ja seurata silmän muita rakenteita, näöntarkkuutta ja silmänpainetta.

Värikalvotulehduksen hoito vaatii koko perheen sitoutumista. Värikalvotulehduksen seuranta ja hoito jatkuu yleensä koko lapsuuden.

Lasten värikalvotulehduksen hoito aloitetaan yleensä kortisonia sisältävillä silmätipoilla ja joskus suun kautta otettavilla kortisonitableteilla. Hoitoon liitetään usein mustuaista laajentavat silmätipat estämään värikalvon arpeutumista.

Osa lapsista tarvitsee tippojen lisäksi reumalääkettä joko suun kautta otettavina tabletteina, ihon alle pistettävinä lääkkeinä tai suoneen tiputettavana hoitona.

Näön heikentymisen riskiä pienentävät ajoissa aloitettu ja säännöllisesti käytetty lääkitys, joka voi pitää tulehduksen vähäisenä tai kokonaan poissa.

Päivitetty 20.11.2019