Siirry sivun sisältöön

Glaukooman seuranta

Glaukooman seuranta on yksilöllistä. Seurannassa keskeisintä on glaukoomapotilaan silmänpaineen sekä hoidon vaikutusten seuranta.

Yksilöllinen seuranta- ja hoitosuunnitelma

Glaukoomadiagnoosi perustuu erilaisiin silmätutkimuksiin ja niiden tuloksiin. Tulosten perusteella jokaiselle glaukoomaan sairastavalle potilaalle laaditaan yksilöllinen, kirjallinen glaukooman seuranta- ja hoitosuunnitelma, joka toimitetaan potilaalle ja perusterveydenhuollon yksikköön.

Jokaiselle glaukoomapotilaalle määritetään ideaalinen silmänpainetaso sekä reagointitaso, jolloin hoitoa tarvittaessa muutetaan ennalta laaditun suunnitelman mukaisesti. Hoidon tavoitteena on silmänpainetaso, jolla vaurioita ei synny eivätkä jo todetut vauriot etene.

Glaukooman hoito on tasapainossa, jos vauriot eivät seurannassa etene, tai ne etenevät hyvin hitaasti suhteessa odotettavissa olevaan elinikään. Tutkimuksia määrättäessä huomioidaan lisäksi glaukooman vaikeusaste ja muut silmäsairaudet. Seurannassa arvioidaan myös hoidon ja seurannan sivuvaikutukset sekä hoitoon sitoutuminen.

Päivitetty 10.8.2023