Siirry sivun sisältöön

Silmän sisäiset luomet

Silmässä voi esiintyä luomia silmän näkyvissä olevalla värikalvolla sekä silmänpohjassa, jolloin niitä ei voi itse havaita.

Silmän sisäinen, hyvänlaatuinen pigmenttiluomi

Silmän näkyvissä olevan värikalvon ja piilossa olevan silmänpohjan eli yhteisesti suonikalvoston hyvänlaatuinen pigmenttiluomi on luonteeltaan aivan samanlainen kuin ihon pigmenttiluomi, jollaisia on kaikilla. Silmän luomi löytyy noin yhdeltä kahdestakymmenestä eurooppalaisesta. Valtaosa niistä ilmestyy näkyviin jo lapsuudessa. Kyse ei ole silmätaudista.

Joskus silmänpohjan luomen päällä oleva verkkokalvon pigmenttisolukerros ajan myötä rappeutuu, mikä voi aiheuttaa näön sumenemista tai suorien viivojen vääristymistä. Hoito on näissä tapauksissa yksilöllistä.

Silmän sisäisiä luomia seurataan säännöllisesti

Silmän luomi saattaa joskus muuttua melanoomaksi. Noin yksi 500 silmänsisäisestä luomesta alkaa elämän aikana kasvaa ja saattaa muuttua melanoomaksi, tavallisimmin 45 ikävuoden jälkeen. Tämän vuoksi kaikkia silmänpohjan luomia tulee seurata säännöllisesti.

Silmänpohjaa ei pysty itse näkemään, eikä se ole yleislääkäreillekään helppoa. Kun luomi on löytynyt, jatkoseuranta tapahtuu siksi hakeutumalla kotipaikkakunnalla silmätautien erikoislääkärin tekemään silmien terveystarkastukseen alle 45-vuotiaana kahden ja yli 45-vuotiaana yhden vuoden välein. Hyvin pieniä luomia voidaan harkinnan mukaan seurata tätä harvemminkin. Lääkäri ottaa yleensä luomesta valokuvan, johon luomea voidaan myöhemmin verrata.

Silmänpohjan luomen ulkonäössä ja sijainnissa tunnetaan eräitä kasvua ennakoivia piirteitä, jotka silmälääkäri pystyy havaitsemaan. Silloin vaara pahanlaatuiseksi muuttumiseen on selvästi suurempi. Yksikin piirre on peruste lähettää potilas tutkimuksiin ja usein jatkoseurantaan sairaalaan.

99,8 prosentille ihmisistä, joilla on silmänpohjan luomi, ei aiheudu elämänsä aikana minkäänlaisia oireita tai näköhaittaa.

Päivitetty 23.8.2023