Siirry sivun sisältöön

Sädelevyhoito

Sädelevyhoito on yleisin suonikalvon ja sädekehän melanooman hoitomuoto. Sädelevy asetetaan silmään paikallispuudutuksessa tehtävässä leikkauksessa. Hoitoaika on 1−14 vuorokautta, jonka jälkeen sädelevy poistetaan.

Sädelevyn asetus

Ennen toimenpidettä potilaan silmän mustuainen (pupilli) laajennetaan silmätipoilla. Lisäksi annetaan tarvittava esilääkitys. Sädelevy asetetaan silmään paikallispuudutuksessa eli potilas on hereillä toimenpiteen ajan. Sädelevy kiinnitetään kasvaimen kohdalle silmän ulkopinnalle. Sädelevyn asetus kestää noin tunnin ajan.

Sädelevyn asetuksen jälkeen yö sairaalassa

Sädelevyä pidetään silmässä 1−14 vuorokautta, jonka jälkeen levy poistetaan. Sädelevyn asetuksen jälkeisen yön potilas on osastolla seuraavaan aamuun saakka.

Kotihoito sädelevyn asetuksen jälkeen

Mikäli levyn hoitoaika on useampia päiviä tai yli viikon, levyn kanssa voi olla väliajan kotona. Säteilyn vähentämiseksi on syytä välttää nukkumista samassa vuoteessa toisen perheenjäsenen kanssa. Pienten lasten syliin ottamista ja oleskelua raskaana olevien naisten läheisyydessä on myös vältettävä niin kauan kuin levy on silmässä. Yli tunnin oleskelua alle 3 metrin etäisyydellä muista tulee välttää.

Sädelevy poistetaan paikallispuudutuksessa leikkaussalissa. Potilas on hereillä toimenpiteen ajan. Toimenpide kestää yleensä noin 25 minuuttia.

Kotiutuminen tapahtuu levynpoistoajasta, voinnista ja kotipaikkakunnan sijainnista riippuen leikkauspäivän iltana tai seuraavana päivänä.

Sairasloman pituus on kuukausi levyn poistosta. Tällöin silmän toipuminen tarkistetaan lähimmällä silmätautien poliklinikalla. Samalla lääkäri ottaa kantaa työkykyyn ja jatkolääkityksen tarpeeseen.Leikattua silmää hoidetaan silmätipoilla kuukauden ajan.

Sädelevyhoidolla saavutettua tulosta seurataan aluksi kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua toimenpiteestä HUSin silmäkasvainpoliklinikalla, Helsingissä. Sen jälkeen tarkastukset jatkuvat kuuden kuukauden välein. Tasavuositarkastuksia edeltävät levinneisyystutkimukset, jotka tehdään omalla paikkakunnalla. Näitä tutkimuksia ovat ylävatsan ultraäänitutkimus ja maksaverikokeet. Seuranta jatkuu yleensä 15 vuotta.

Sädelevy ei säteile silmäkuopan suuntaan. Silmän sädelevyhoidossa on kuitenkin huomioitava säteilysuojaus. Sairaalassa työskentelevä hoitohenkilökunta on toistuvasti tekemisissä sädelevypotilaiden kanssa ja tämän vuoksi henkilökunta käyttää sädesuojia sekä pyrkii tekemään lähellä tapahtuvat toimenpiteet nopeasti välttääkseen pitkäaikaista altistumista.

Samasta syystä sädelevypotilaat pyritään sijoittamaan eri huoneeseen kuin muut potilaat. Sädelevypotilas saa liikkua vapaasi osastolla ja matkustaminen julkisissa kulkuvälineissä on sallittua. Tehty toimenpide ei estä lentämistä.

Levyn poiston jälkeen silmä ei säteile, vaikka levyn vaikutus silmässä jatkuukin kasvaimen tuhoutumisena kuukausien ajan.

Silmä voi olla arka leikkauksen jälkeen, mutta yleensä kipu ei johdu itse sädelevystä. Levy saattaa olla osittain näkyvissä, mikäli kasvainkohta sijaitsee silmän etuosassa. Ompeleet ja levy saattavat aiheuttaa roskantunteen silmään.

Erityisesti, jos silmälihas on tilapäisesti siirretty, saattaa esiintyä kaksoiskuvia. Kyyneleet voivat olla alkuvaiheessa verisiä. Joskus voi esiintyä särkyä tai pahoinvointia, jos silmänpaine nousee.

Yhdeksän kymmenestä kasvaimesta tuhoutuu yhdellä sädelevyhoitokerralla. Sädelevyhoito voidaan tarvittaessa uusia tai hoitoa voidaan täydentää esimerkiksi lämpölaserhoidolla.

Päivitetty 23.8.2023