Siirry sivun sisältöön

Ryppykalvon hoito

Ryppykalvon hoito on silmäleikkaus, jossa ryppykalvo kuoritaan pois verkkokalvon pinnalta.

Päiväkirurginen leikkaus

Leikkaus tehdään paikallispuudutuksessa ja päiväkirurgisesti eli ilman sairaalassa yöpymistä. Leikkauksessa pienistä pistoista silmän sisään viedyin instrumentein poistetaan aluksi lasiainen, jotta päästään käsiksi silmän pohjalla olevaan tarkan näön alueeseen. Tämän jälkeen verkkokalvon pinnalla olevat kiristävät kalvot värjätään ja kuoritaan pois tarkan näön alueelta.

Ennuste

Kiristävien kalvojen poiston jälkeen verkkokalvon muoto alkaa hiljalleen palautua. Kuvan vääristymään saadaan yleensä parannusta jo ensimmäisen kuukauden kuluessa leikkauksesta, mutta näöntarkkuus toipuu hitaammin.

Lopullinen tulos saavutetaan usein vasta useiden kuukausien, jopa vuoden kuluttua leikkauksesta. Aina ei näöntarkkuuden merkittävää paranemista tapahdu, mutta rypyttävä ja näköä heikentävä sairaus saadaan leikkauksella pysäytettyä.

Usein kysytyt kysymykset leikkauksen jälkeen

Tyypillisesti ryppykalvon poiston jälkeen näkö paranee melko hitaasti, kuukausien tai jopa vuoden kuluessa.

Yksittäiset pienet näkökentässä leijailevat mustat pilkut eivät ole vaarallisia, mutta jos ne lisääntyvät nopeasti tai niihin liittyy näkökentän reunalta ilmaantuva varjo tai näön heikkenemistä on silmän tilanne syytä tarkastaa.

Saatte lukea ja kantaa kasseja, mutta hikiliikuntaa suositellaan vältettäväksi kahden ensimmäisen viikon ajan. Uimista on hyvä välttää kolmen viikon ajan.

Vanhoja laseja voi käyttää, niiden käytöstä ei ole haittaa toipumiselle. Leikkaus ei välttämättä aiheuta suurta muutosta silmälasien vahvuuksiin, ellei samassa yhteydessä ole tehty kaihileikkausta. Uusien lasien tarpeen voi arvioida esimerkiksi 2-3 kk kuluttua leikkauksesta.

Kostutustippojen käyttö on suositeltavaa. Kostutustippojen ja lääkeainetta sisältävien silmätippojen välillä tulee pitää puolen tunnin väli, ettei lääkeaine huuhtoudu pois.

Autoa voi ajaa vasta, kun hoidettavan silmän näkö on riittävällä tasolla. Jos toinenkin silmä on heikko tai kyseessä on ammattiajokortti, ajokyky on arvioitava tapauskohtaisesti. Kysy hoitavalta lääkäriltäsi milloin voit ajaa autoa.

Jos silmään on laitettu kaasua, on lentomatkustaminen ehdottomasti kielletty niin kauan, kun silmässä on vähänkin kaasua jäljellä.

Päivitetty 23.8.2023