Siirry sivun sisältöön

Sidekalvon alainen verenvuoto (sugillaatio)

Sidekalvon alle vuotanut ja kirkkaanpunaisena näkyvä veri voi näyttää vaaralliselta oireelta. Vaikka oire on harmillinen, on se kuitenkin vaaraton sidekalvon alainen mustelma.

Sugillaatiossa silmä on verestävän punainen.

Mustelma sidekalvon alla

Sidekalvon alainen verenvuoto syntyy yleensä itsestään tai ponnistelun (esimerkiksi voimakas yskiminen), silmän hieromisen tai melko vähäisenkin vamman seurauksena.

Silmätapaturman jälkeen tullut sugillaatio tulee aina tarkistuttaa terveydenhuollon ammattilaisella.

Sugillaatiossa on kyse samasta ilmiöstä kuin mustelmassa. Toisin kuin iho, silmän pintaa verhoava sidekalvo on kuitenkin läpinäkyvä, jolloin verenvuoto näkyy silmän pinnalla kirkkaanpunaisena alueena.

Verenvuoto peittää osittain silmän valkoisen alueen ja voi helposti levitä löyhän sidekalvon alla laajemmalle alueelle, jopa yli koko valkoisen alueen.

Sugillaatio voi tulla huomaamatta

Verenvuoto huomataan yleensä sattumalta, sillä se on yleensä oireeton. Joskus silmässä saattaa tuntua karheutta. Verenohennuslääkkeiden käyttö saattaa lisätä vuotoherkkyyttä.

Lääkkeistä ei ole apua. Sidekalvon väri palautuu normaaliksi yleensä noin 1–2 viikon kuluessa. Mikäli silmässä on roskantunnetta, kostutustipoista voi olla apua.

Päivitetty 17.8.2023