Gå till sidans innehåll

Blödning under bindhinnan (sugillation)

En blödning som runnit under bindhinnan och är klarröd kan se ut som ett farligt symptom. Även om symptomet är besvärligt är det bara ett ofarligt blåmärke under bindhinnan.

Blåmärke under bindhinnan

En blödning under bindhinnan uppstår vanligtvis av sig själv eller till följd av ansträngning (till exempel kraftig hosta), gnuggande i ögonen eller till och med en ganska lindrig skada.

Sugillation som uppstått till följd av en ögonolycka ska alltid undersökas av hälsovårdspersonal.

Vid sugillation är det fråga om samma fenomen som med blåmärken. Till skillnad från huden är bindhinnan som täcker ögonytan genomskinlig, och blödningen syns som ett klarrött område på ögonytan.

Blödningen täcker ögonvitan delvis och kan lätt spridas under den löst sittande bindhinnan till ett större område, till och med över hela ögonvitan.

Sugillation kan uppstå utan att du märker det

Blödningen upptäcks vanligen av en slump, eftersom tillståndet oftast är symptomfritt. Ibland kan ögat kännas grusigt. Användning av blodförtunnande läkemedel kan öka benägenheten för blödningar.

Läkemedel hjälper inte mot tillståndet. Bindhinnans färg återgår vanligtvis till den normala inom cirka 1–2 veckor. Om det känns som om det är skräp i ögat, kan fuktgivande droppar hjälpa.

Uppdaterad 17.8.2023