Gå till sidans innehåll

Förtvining av synnerven

Hos barn och unga är medfödd förtvining av synnerven, det vill säga atrofi, en av de vanligaste orsakerna till synskada, vilken hos de flesta även har samband med andra medfödda skador.

Om synnervspapillen är ljus tyder det på ett lågt antal nervfibrer, det vill säga förtvining av synnerven (atrofi). Svårighetsgraden av förtvinad synnerv och synskadan som den orsakar kan variera från lindrigt, lokalt synfältsbortfall till fullständig blindhet.

Orsaken till att synnerven förtvinas kan vara en lokal nervsjukdom eller en del av en mer omfattande sjukdom eller skada i nervsystemet. Orsaken kan vara medfödd, ärftlig eller förvärvad, till exempel på grund av en olycka eller tumör som påverkar synbanorna.

En förtvinad synnerv kan inte botas, men hjälpmedel som erhålls vid synrehabilitering kan ofta underlätta vardagshanteringen.

Hur fungerar synnerven?

Synnerven förmedlar synintrycket från ögonen till mellanhjärnan, varifrån synbanan fortsätter vidare till syncentralen i bakhuvudet. Synnerven består av över en miljon nervfibrer, vars antal kan bedömas genom att undersöka synnervens ände, det vill säga papill inuti ögat. Bedömningen görs antingen okulärt genom att med hjälp av en lins och lampa titta in i ögat, genom att fotografera eller med röntgenmetoder som mäter nervvävnadens tjocklek (till exempel exempel OCT-undersökning av ögat).

Uppdaterad 25.11.2019