Gå till sidans innehåll

Repa på ögats yta

Om till exempel en kvist, ett finger eller en nagel träffar ögat kan det orsaka ett ytligt sår på den främre delen av ögat. Ett sådant sår läker snabbt.

En ytlig repa eller ett ytligt sår på ögonytan läker snabbt. Ett finger som träffar ögat kan inte punktera det.

Sår på hornhinnan

Hornhinnan är en genomskinlig, välvd hinna framför pupillen och regnbågshinnan. Man kan få sår eller en inflammation i hornhinnan.

Symptom på sår på hornhinnan är vanligtvis rinnande ögon och en kraftig känsla av att ha skräp i ögat. Bakgrunden till såret är ofta en skada, till exempel att en gren har träffat ögat, du har råkat riva dig med en nagel i ögat, det har hamnat skräp i ögat eller du använder kontaktlinser. Inflammation i såret orsakas av till exempel användning av kontaktlinser eller ögontorrhet.

Sår på hornhinnan kan även uppstå till följd av viruset herpes simplex. Då inkluderar symptomen röda ögon, en känsla av skräp i ögat, ljuskänslighet och försämrad syn.

Ögat får inte gnuggas. Om du använder kontaktlinser bör du ta bort kontaktlinsen från det öga som uppvisar symptom och ta en paus i användningen av kontaktlinser tills symptomen lindras. Om du har torra ögon kan du köpa fuktgivande ögondroppar och -salvor receptfritt på apotek. Användning av en ögonlapp, som förhindrar att ögat blinkar, kan ibland lindra smärtan.

Egenvård

Som egenvård vid lindriga symptom kan man använda fuktande ögondroppar som finns att köpa receptfritt på apotek. Om ögat är symptomfritt eller om känslan av skräp i ögat är mycket lindrig räcker det med egenvård.

Sår på ögonytan läker vanligtvis inom några dagar. Man kan behandla det med ögonsalva.

Uppdaterad 17.8.2023