Gå till sidans innehåll

Glasögon

Vanligtvis är glasögonens uppgift att hjälpa en person med brytningsfel att se bättre. Beroende på situationen kan glasögon ordineras av antingen optiker eller ögonläkare.

Med åldern blir det svårare att se på nära håll, till exempel vid läsning. I sådana fall talar man om ålderssynthet och man kan få hjälp av att skaffa glasögon.

Glasögonen ska sitta rätt. De får inte klämma, hänga på näsan eller vara sneda. Glasögon som sitter illa försämrar optiken och glasögonkomforten samt därigenom skötseln av glasögonen.

Rengör glasögonen regelbundet med rengöringsmedel avsett för glasögon eller med utspätt diskmedel. Torka av glasögonen genom att använda en mikrofiberduk eller mjukt, luddfritt papper.

Optikern kan vid behov serva glasögonen och kontrollera att de sitter som de ska. Förbrukningsdelar, såsom nässkydd, kan bytas ut vid behov. För att förhindra repor ska glasögonen förvaras i ett fodral. Varm ånga och eldslågor kan skada ytan på glasögonen.

Det finns flera olika typer av linser. Grovt taget kan linstyperna delas in så här:

  • enkelslipade linser (korrigering av endast översynthet eller endast närsynthet)

  • dubbelslipade linser, det vill säga bifokala glas (linsen korrigerar såväl när- som översynthet, korrigering av närsynthet som ett fönster i nedre delen av linsen)

  • linser med flera styrkor, det vill säga progressiva linser (linsen korrigerar såväl när- som översynthet, korrigering av närsynthet obegränsad)

  • solglasögon och glas som förhindrar bländning (absorberande glas)

  • prismaglas.

Prismastav med vilken man fastställer rätt styrka på prismaglas
Prismastav med vilken man fastställer rätt styrka på prismaglas

Prismaglas är ett alternativ till behandling av skelning. Prismaglas kan bestå av endast prismalinser eller en kombination av prismor och korrigering av brytningsfel. Till glasögonen går det utöver prismaglas även att få borttagbara plastprismor som fästs på linsen och som är avsedda för tillfälligt bruk. Styrkan i plastprismorna bestäms alltid individuellt.