Gå till sidans innehåll

Bindhinnemelanom

Bindhinnemelanom kan förekomma i vilken ålder som helst, men är vanligast efter 45-årsålder. I Finland upptäcks årligen 3–4 nya fall av bindhinnemelanom.

Cirka hälften av fallen med bindhinnemelanom får sin början i förvärvad melanos i bindhinnan, en del förekommer i ett tidigare helt friskt öga och en liten del bildas från bindhinnefödelsemärken. Melanom kan vara hur ljus- eller mörkbrunt som helst, till formen är det knöligt och blodkärl kommer från den omkringliggande bindhinnan.

Bindhinnemelanom kan skicka metastaser via lymfkärlen.

Borttagning av bindhinnemelanom

Små tumörer kan tas bort i poliklinikens operationssal. Före ingreppet bedövas ögat med bedövningsmedel. Vid behov följs tillståndet upp på uppvaksavdelningen.

När ögat har läkt kan det hända att läkaren ungefär en månad efter ingreppet ordinerar cytostatikaögondroppar (mitomycin) som kompletterande behandling om tumören är elakartad.

Större bindhinnetumörer behandlas under lokalbedövning som dagkirurgiska ingrepp i operationssal. I dessa fall sövs inte patienten och behöver heller inte övernatta på sjukhuset.

Om förändringen som tas bort är stor och om bindhinnan efter detta inte räcker till att täcka ögat, används bindhinnetransplantat från det andra ögat eller amnionhinnetransplantat (fosterhinna). En biopsi av tumören skickas alltid till patologen för undersökning.

Uppföljningen fortsätter i cirka fem år efter behandlingen.

Uppdaterad 23.8.2023