Gå till sidans innehåll

Tumörer och förändringar i ögonlocken – att söka vård

Om ögonlocksblåsorna, ögonlocksförändringarna eller -tumörerna stör ögats funktion eller synfältet, kan du uppsöka läkare för bedömning. Hur brådskande det är beror på om man misstänker en godartad eller elakartad förändring.

Ögonlocksblåsa

Om ögonlocksblåsan stör synfältet, om det ofta utvecklas förändringar i ögonlocksblåsan eller om förändringen har funnits på ögonlocket i mer än sex månader, rekommenderas du uppsöka läkare för bedömning.

Ögonlocksförändring

Tillväxten av godartade ögonlocksförändringar kan följas upp.

När man misstänker en elakartad ögonlocksförändring eller om ögonlocksförändringen stör ögats funktion, kan du uppsöka en allmänläkarmottagning eller en ögonläkarmottagning inom den offentliga sektorn för bedömning. Om situationen och tillståndet kräver operationsbehandling, skickar läkaren en remiss till centralsjukhusets ögonlockskirurgiska enhet eller så görs ingreppet vid en ögonkirurgisk enhet inom den offentliga sektorn.

Cystor på ögonlocken

För att uppnå ett så bra slutresultat som möjligt bör tumörer på ögonlocken avlägsnas i ett så tidigt skede som möjligt. Därför bör man inte tveka att visa upp växande förändringar på ögonlocken för en läkare.

Uppdaterad 23.8.2023