Gå till sidans innehåll

Diabetesrelaterad ögonsjukdom

Diabetesrelaterad retinopati är en komplikation till följd av diabetes vars förekomst ökar så länge diabetesen varar. Det viktigaste i alla skeden i diabetesrelaterad retinopati är god balans i behandlingen av diabetes.

Ändringar i bakre delen av ögat, på näthinnan, som orsakats av diabetes kallas för diabetesrelaterad retinopati

Hos patienter med diabetes typ 1 förekommer förändringar hos 90 procent då sjukdomen har varat i minst 20 år. Hos patienter med diabetes typ 2 kan retinopatiförändringar diagnosticeras redan i samband med att sjukdomen diagnosticeras, eftersom sjukdomen kan ha funnits dold i ögat redan under en längre tid.

I många fall är sjukdomen helt symptomfri under en lång tid. För att man ska kunna konstatera förändringar som kräver behandling i god tid bör diabetespatienters ögonbottnar undersökas regelbundet antingen genom ögonbottenfotografering eller av en ögonläkare. Diabetesrelaterad retinopati kan behandlas med laser, läkemedel som injiceras i ögats glaskropp och kirurgiskt. Det viktigaste i alla skeden av diabetesrelaterad retinopati är att upprätthålla en god balans i diabetesbehandlingen.

Uppdaterad 10.8.2023