Gå till sidans innehåll

Skräp i ögat

De vanligaste små främmande föremålen som hamnar i ögat är sandkorn, insekter och växtdelar. Det främmande föremålet kan kännas som skräp i ögat och orsaka till exempel rodnad och rinnande ögon.

Symptom

Det främmande föremålet kan kännas som skräp i ögat, skava och orsaka till exempel rinnande ögon, rodnad och ljuskänslighet.

Egenvård

Skräpet kan komma ut av sig självt, men vid behov ska ögat sköljas. Om skräpet finns på det vita området i ögat (bindhinnan) eller under ögonlocket, kan du avlägsna det också med en bomullspinne eller med rena fingrar. Du kan vända på det övre ögonlocket och se om skräpet finns där.

Om du har en kontaktlins i ögat ska du ta bort den före sköljningen. Varken gnugga eller gnid ögat. Symptomen kan lindras genom att täcka över ögat med till exempel ett förband eller genom att hålla ögat stängt. Fuktgivande ögondroppar hjälper om du ännu känner det som att du har skräp i ögat. Du kan använda dem till och med flera gånger per dag och timme. Fuktgivande droppar finns att köpa receptfritt på apotek.

I många fall ordineras ögonsalva som vård.

Ta bort metallpartiklar

Varm metall kan hamna i ögat till exempel i samband med svetsning (metallpartiklar) och fastna hårt i ögats yta. Metallpartiklar fastnar ibland väldigt hårt i ögats yta, varpå en läkare måste ta bort partiklarna mekaniskt. Före ingreppet bedövas ögat med ögondroppar. Barnpatienter kan sövas inför ingreppet.

Efter ingreppet blir ett sår kvar på ögats yta, varför ögat också gör ont. Såret sköts om med antibiotikasalva och symptomen lindras ofta om man håller ögat stängt. Smärtorna försvinner inom några dagar efter att såret har läkt.

Uppdaterad 17.8.2023