Gå till sidans innehåll

Dermoidcysta

En dermoidcysta är en ärtlik knöl som förekommer under ögonbrynen. Det är fråga om ett medfött och ofarligt fenomen. En dermoidcysta kan ibland avlägsnas kirurgiskt under narkos.

Dermoidcystor är ofarliga

En dermoidcysta är en ärtlik, ofta lätt rörlig knöl som inte ömmar. Knölen ligger under ögonbrynen, ofta vid den yttre kanten.

Det är fråga om en medfödd, ofarlig utvecklingsstörning av benfogarnas stängningsfunktion i ögonhålan, där ytlig vävnad har fastnat under huden och bildar en cysta, det vill säga blåsa. En dermoidcysta innehåller normala delar som förekommer på huden, såsom ytlig vävnad, hårsäckar samt svett- och fettkörtlar.

Dermoidcystor upptäcks vanligtvis under de första månaderna och de kan växa lite i takt med att barnet växer. Diagnosen säkerställs med ultraljudsundersökningar och vid behov magnetröntgen. En dermoidcysta stör inte synutvecklingen, men den har en liten tendens att spricka av sig själv i högre ålder och orsakar således en krånglig lokal vävnadsreaktion. På grund av detta avlägsnas en dermoidcysta vanligtvis kirurgiskt vid cirka 1–2 års ålder. När det gäller barn görs ingreppet under narkos.

Uppdaterad 20.9.2019