Gå till sidans innehåll

Symptom, diagnosticering och uppföljning av skrynkligt membran

Förvrängda linjer ett vanligt symptom

Synskärpan kan försämras, raka linjer kan se förvrängda ut och synen på ögat som uppvisar symptom kan kännas större jämfört med det friska ögat. Det skrynkliga membranet är inte nödvändigtvis alltid förknippat med symptom, även om ögonläkaren upptäcker sådana i ögonbotten.

Skrynkligt membran diagnosticeras ofta med avbildning

Infrarött fotografi av höger ögas mellanbotten och tvärsnitt av en frisk makula, det vill säga ögats skarpa område (pilen).
Infrarött fotografi av höger ögas mellanbotten och tvärsnitt av det skrynkliga membranet i makula (pilen).

Det skrynkliga membranet kan diagnosticeras i den undersökning av ögonbotten som ögonläkaren utför. I tvärsnittsskanningen (OCT) av ögats skarpa område får man noggrannare information om näthinnans formändring som orsakats av det skrynkliga membranet.

Sjukdomsförloppet följs upp av ögonläkare

Särskilt kan ett symptomfritt skrynkligt membran tryggt tidvis följas upp genom undersökningar hos ögonläkare. Det skrynkliga membranet framskrider vanligtvis långsamt och kräver inte alltid behandling. Som hjälpmedel i uppföljningen kan man använda OCT-avbildning och å andra sidan i egenuppföljningen Amslerkort, där förvrängningen av linjer framträder. Om det skrynkliga membranet framskrider så att det uppvisar symptom, kan man gå vidare med operationsbehandling.

Läs mer om Amslerkort, som oftast används vid uppföljningen av åldersbetingad makuladegeneration.

Uppdaterad 23.8.2023