Gå till sidans innehåll

Vad är näthinneavlossning?

Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan i den bakre delen av ögat och de ljusförnimmande cellerna förlorar kontakten med ögonbotten. Med anledning av detta kan patienten förlora synen permanent, såvida hen inte uppsöker vård omedelbart.

Näthinnan

Den bakre delen av ögat är som en bollformad skål. Dess inneryta är ”fodrad” med kapslade hinnor, som normalt ligger fullständigt mot varandra. Inne i skålen finns genomskinlig, geléaktig vävnad, som kallas för glaskroppen. Innerst av skålens alla skikt, mot glaskroppen ligger näthinnan. Den förnimmer ljus och förmedlar synsinnet vidare till synnerven. Om man jämför ögat med en kamera, är näthinnan dess film.

Hur uppstår näthinneavlossning?

Bild 1. Glaskroppens geléatiga uppbyggnad går sönder med åldern: trådarna och vätskan skiljs åt. Trådarna flyter i vätskan och ses ofta i synfältet som trådbitar och prickar som flyter omkring. Om näthinnan är hel är detta i sig helt ofarligt.


Bild 2. Om näthinnan å andra sidan har ett hål eller om det uppstår ett hål eller en ruptur i den, kan vätskan flöda ut genom hålet in under näthinnan och därigenom lyfta upp den från sin plats. De flesta näthinneavlossningar uppstår på det här sättet.


Varför lossnar näthinnan?

Vätskan som hamnat under näthinnan lyfter näthinnan från dess plats. Hålen eller rupturerna som leder till avlossning uppstår vanligtvis av sig själva med åldern. Risken för dem kan öka av närsynthet av hög grad, vissa degenerationer av näthinnans kantdelar samt tidigare ögonsjukdomar, skador och ingrepp.

Flera riskfaktorer påverkar näthinnan i båda ögonen. Med anledning av detta undersöks även det friska ögat. Om hotande förändringar hittas på näthinnan kan de i förebyggande syfte härdas med laser.

Uppdaterad 23.8.2023